Бројот на крипто корисници речиси се удвои во 2018-та година, велат истражувањата

Криптовалутите оваа година добија 17 милиони “потврдени корисници”, според студијата објавена од Кембриџ центарот за алтернативни финансии на 12-ти декември.

Според студијата, податоците покажуваат дека во првите три квартали од 2018-та година бројот на идентификуваните корисници на криптовалути речиси двојно се зголемил и се искачил од 18 милиони на 35 милиони.

Според анализата на Bloomberg на оваа студија, растот на корисничката база оваа година, додека има пад на крипто пазарите “може да сигнализира дека евентуалното опоравување би можело да биде блиску”. Анализата понатаму забележува дека “повеќето корисници се веројатно уште шпекуланти и долгорочни инвеститори .”

За тоа кој вложува во крипто, истражувачкиот тим на Кембриџ исто така тврди дека податоците “укажуваат на тоа дека мнозинството корисници – како старите, така и нови учесници – се поединци, а не деловни клиенти.” Оние поединци, објаснува документот , би можеле да бидат “инвеститори за малопродажба, потрошувачи или корисници кои бараат подобра инвестиција или алтернатива за плаќање”.

И покрај лошите пазарни услови кои ја намалуваат вредноста на доларот на своите средства под управа, Bitcoin Investment Trust на Grayscale го забележа рекордниот број на депозити од битковин (BTC) оваа година.

Во ноемвриската анализа на ICO пазарот во третиот квартал од оваа година, методот на финансирање на овој фонд го дефинира како “целокупно разочарување”.

Leave a comment