Бројот на корисници на крипто паричници постојано се зголемува

Неодамна објавените податоци покажуваат дека бројот на корисници на крипто паричници постојано се зголемува во текот на годините, речиси независно од подемите и падовите на пазарот. Овој позитивен тренд продолжува низ проширениот bear пазар и всушност се засили во последните неколку недели.

Над 36 милијарди крипто паричници создадени досега

Студијата објавена од провајдерот на податоци за пазарот и потрошувачите, Statista, собира податоци за тригодишен период. Бројот на корисници на блокчејни паричници во светот се зголемил од 6,7 милиони во првиот квартал од 2016-та година до над 34,6 милиони во првиот квартал на 2019-та година. Ова вклучуваше постојан пораст, при што секој квартал добивал повеќе крипто паричници од претходниот.

Подетален графикон подготвен од Blockchain.com го потврдува трендот, кој датира од почетокот на 2013-та година. Во текот на целиот период имало два забележливи подеми. Првиот се случи помеѓу крајот на ноември 2017-та и крајот на јануари 2018-та година, кога бројот на паричници скокна за 2,5 милиони. Вториот започна во април – речиси 2 милиони нови корисници се регистрирани од почетокот на минатиот месец.

Вкупниот број на корисници на паричници на 30-ти април беше 36.616.530, според пресметките на Blockchain.com. Бројот на корисници кон крајот на април 2012-та година беше помал од 5.800. Разликата, несомнено, претставува огромен пораст на бројот на луѓе кои се вклучени во крипто-просторот, и покрај сите пречки на патот.

Работи што треба да се земат предвид при изборот на паричник

Поставувањето на крипто паричник е неопходен чекор за секој кој сака да влезе во крипто просторот. Тоа ви овозможува да ги стекнете, да ги чувате и да ги трошите дигиталните монети. Има многу опции на пазарот и вашиот избор треба да зависи од вашите приоритети.

На пример, хардверските паричници како што се Ledger и Trezor веројатно нудат поголема сигурност за дигитални средства. Исто така, постојат популарни деловни паричници како Jaxx или Exodus, онлајн паричници како Coinpayments и мобилни паричници креирани за Android и iOS, како Edge. Blockchain.com нуди сигурен и популарен паричник исто така. Сите тие поддржуваат повеќе криптовалути.

Ако ви треба лесен клиент развиен за различни платформи, вклучувајќи ги и мобилните оперативни системи, како и Windows, MacOS и Linux, Bitcoin.com Wallet е софтвер со отворен код, едноставен и сигурен за купување, складирање, испраќање и примање на биткоин. Апликацијата поддржува две главни криптовалути – bitcoin cash (BCH) и bitcoin core (BTC).

Новите корисници можат бесплатно да ја преземат и инсталираат апликацијата и да ги купат BCH и BTC со кредитна картичка директно во паричникот. Од неодамна, опцијата е достапна не само за жителите на САД, туку и за крипто ентузијастите во Велика Британија и Европа. Паричникот ви овозможува лесно да се префрлате помеѓу двете монети користејќи услуга наречена Sideshift без потреба за каква било регистрација или креирање на акаунт.

Веројатно најпривлечна карактеристика на Bitcoin.com Wallet е дека тоа е noncustodial  платформа. Тоа значи дека ќе бидете целосно одговорни за вашите средства во секое време. Овие и други предности се некои од причините за растечката популарност на паричникот. Досега се креирани скоро 4 милиони Bitcoin.com паричници. Тоа е близу 2 милиони нови паричници за само една година.

Leave a comment