Британската влада развива дистрибуирана ledger технологија за обезбедување на дигитални докази

Британската влада ги истражува начините за користење на дистрибуирана технологија (DLT) за обезбедување на дигитални докази и информации за личен идентитет, според блог постот објавен на 23-ти август.

Her Majesty’s Courts and Tribunals Service (HMCTS) и Open Innovation тимот заеднички одржаа состанок во Cabinet Office посветен на употребата на DLT во обезбедувањето на дигитални докази.

Авторот на блогот, Балаџи Анбил, раководител на тимот Digital Architecture and Cyber Security во HMCTS, вели дека Службата бара да примени нова технологија за традиционалните процедури, како што се делење на докази, управување со идентитетот и обезбедување поголема контрола врз податоците за идентитетот на поединецот.

На состанокот, д-р Садек Фердус, соработник за технологија и истражување на Imperial College, претстави преглед на неговите најнови истражувања за приватните и јавните DLT системи. Фердус ги објасни предизвиците за обезбедување на една колевка на дигитални докази, наведувајќи дека ревизорската патека е клучна компонента во системите за дигитални докази:

“[Тој обезбедува] хронолошки запис на системски активности кои го опфаќаат начинот на создавање / пристапот / модифицирањето на дигиталните докази и од кој ентитет, од која локација, на таков начин на кој би се овозможило реконструкција и испитување на низата настани и активности што доведуваат до сегашната состојба на дигиталните докази.”

Анбил вели дека DLT има “критична способност” во обезбедувањето на дигитални докази и во обезбедувањето на интегритетот на синџирите на докази.

Велика Британија широко ја прифаќа блокчејн технологијата, со намера да стане глобален лидер во индустријата и крипто-економијата. Минатиот месец, Big Innovation Centre, DAG Global, и Deep Knowledge Analytics, спроведоа истражувања со кои се покажа дека Велика Британија има владини, технолошки и индустриски ресурси за да стане лидер во крипто-економскиот екосистем и глобален блокчејн центар.

Министерот за социјала на Велика Британија, Еди Хјуз ја повика владата “да покаже лидерство” со тоа што технологијата и нејзините придобивки ќе бидат приоритет на нивната политика. Хјуз изјави:

“Државата треба да го фокусира своето внимание на употребата на блокчејн за да овозможи социјална слобода, да ја зголеми ефикасноста и да ја обнови општествената доверба. На државата не треба да и биде дозволено да ја користи таквата технологија за да се вмешува во приватните животи на поединците – туку технологијата треба да се користи за да ги зајакне неопходните ангажмани на поединците со државата.”

U.K. Financial Conduct Authority (KFA) воспостави регулаторен sandbox во 2014-та година со цел да им овозможи на организациите да тестираат разни производи и услуги во пазарна средина со соодветна заштита на потрошувачите, но без рестриктивни регулативи. Во јули, FCA ги претстави 29-те успешни компании кои аплицираат за четвртата група од регулаторниот sandbox, од кои 40 проценти користеле DLT.

Leave a comment