Бразилската крипто берза ја доби правната битка за затворената банкарска сметка

Судот во Рио де Жанеиро пресуди во корист на Бразилската крипто-берза Mercado Bitcoin во случај по затворањето на еддна од нејзините сметки. Судот ја одби жалбата поднесена од Banco Sicoob против одлуката на окружниот суд во Бара да Тиџука, кој и го одобри правото на берзата да ја задржи својата сметка отворена.

Банките треба да имаат причина за затворање на сметките, потврдува Бразилскиот суд

Според судијата Регина Лусија Пасос од 21-вата граѓанска комора на Судот на правдата во Рио де Жанеиро, треба да постои оправдана причина да се затвори сметката, но банката не обезбеди една, објави Portal do Bitcoin. Пасос тврди дека и покрај предупредувањето во соопштението 31.379 / 17 за “ризиците кои произлегуваат од сопствеништвото и тргувањето со т.н. виртуелни валути”, Централната банка на Бразил не го забрани тргувањето со дигитални монети.

Судијата, исто така, инсистираше на тоа дека Sicoob немала никакви загуби од одржувањето на сметката на Mercado Bitcoin. Таа додаде дека со еднострано затворање, тврдејќи дека е само комерцијална незаинтересираност, банката всушност ја прекршила резолуцијата бр. 2,025 / 93 од Централната банка на Бразил. Во документот се наведува дека финансиската институција јасно треба да ја дефинира причината за таквата мерка. Понатаму, циркуларниот број 3,788 / 16 гласи дека известувањето за намера за раскинување на договорот треба да содржи експлицитно упатување на точните мотиви што довеле до тоа.

Одлуката на Судот на Рио де Жанеиро можеби не е конечна, забележува Portal do Bitcoin, но сепак тоа е победа за Mercado Bitcoin. Минатата година, берзата загуби судска постапка против затворањето на нејзината сметка од друга институција, Banco Itau Во октомври, Бразилскиот Врховен суд пресуди дека банките имаат право да ги затвораат сметките поврзани со криптовалути без да дадат каква било причина. Тој наведе дека платформата за крипто-тргување мора да докаже дека било какви уставни норми биле прекршени и го постават предметот до Врховниот суд.

Во меѓувреме, Banco Itau е обвинета дека се обидува да ја задуши конкуренцијата. Банката, наводно, стекнала речиси половина од акциите на XP Investments, брокерска куќа која започнала да работи со дигитални монети на крајот од 2018-та година.

Исто така во октомври, друг суд нареди две финансиски институции да ги отворат замрзнатите сметки за крипто берзата Bitcoin Max. Бразилскиот федерален окружен суд се закани дека ќе ги казни Banco do Brasil и Banco Santander, ако не успеат да ја исполнат својата одлука. Исто така, нивните еднострани акции ги опиша како навредливи и забранети со прописите за заштита на потрошувачите. Во тој момент, шест од најголемите банки во земјата ги имаа затворено сметките што им припаѓаат на платформите за тргување со дигитални средства.

Крипто поборник номиниран за претседател на Централната Банка

Најновата одлука на Бразилското судство се поклопува со друг развој кој беше опишан од медиумите како позитивна вест за крипто заедницата во земјата. Новиот претседател на Бразил, Јаир Болсонаро, номинираше економист за кој се верува дека е крипто поборник за шеф на централната банка на земјата.

Пред да стане следниот претседател на Централната банка на Бразил, Роберто Кампос Нето мора да добие одобрение од Федералниот Сенат. Во писмото до членовите на горниот дом на Националниот конгрес, назначеното лице го истакна своето претходно искуство во врска со финансиските иновации.

“Учев и интензивно се посветив на дизајнот на она што ќе биде финансискиот систем на иднината. Учествував во студиите за блокчејн и дигитални средства “, истакна Кампос Нето. Извршниот директор на Banco Santander, исто така, изјави дека сака да ја подготви централната банка “за идниот пазар, каде што технологиите напредуваат експоненцијално, генерирајќи побрзи трансформации”.

Според неодамнешниот извештај на Reuters, пораката сигнализира дека кандидатот ќе ги продолжи политиките на гувернерот на Басен, Илан Голдфајн, кој заминува. Неговата администрација на главниот монетарен авторитет во Бразил создаде услови за појава и развој на независни финансиски услуги и fintech компании во земјата.

Leave a comment