Ботови за тргување vs. луѓе

  1. Што е тоа што ги прави крипто ботовите за тргување толку посебни?

Тие автоматски може да извршат тргувања во ваше име – и со нови функции кои постојано се додаваат на овие програми, тие постојано стануваат пософистицирани.

Трговските ботови често ги користат алгоритмите за да ги детектираат трендовите и да утврдат кога треба да се извршат тргување. Таков софтвер е основа за девизни пазари, акции и стоки веќе неколку години – и сега, има натпревар во крипто светот.

Додека цените во старомодните пазари може да се намалат до фракции од еден процент, промените на цените во крипто светот може да бидат значително по драматични – 24 часа на ден. За трговците, правиот крипто бот нуди можност да се справува со овие пазарни промени 24 часа и да ги заштити вашите средства, додека спиете или сте на работа.

Некои од овие ботови се бесплатни, додека за други требаат значителни надоместоци на месечна основа, во зависност од бројот на функции кои корисникот ги бара. Она што го прави дел од софтверот посебен е неговата употребливост, нивото на анализа што им го нуди на трговците и бројот на берзи на кои може да се извршуваат тргувањата.

Кога се добро направени, ботовите може да бидат алатка која им помага на крипто трговците да бидат во чекор со движењата на пазарот. Тие можат или да вршат трансакции врз основа на параметрите на девелоперите или самите трговци, а некои даваат можност за копирање на повеќе воспоставени трговци и аналитичари – и целосно да го проценат нивниот учинок.

2. Како тие знаат што да прават?

Тргувањата се базираат на анализа, а не на емоции, и ова може да биде од корист за трговците кои се подложни на чудното купување предизвикано од паника.

Off-the-shelf ботови обично работат врз основа на поставени алгоритми, кои често се конфигурирани од страна на девелоперите. Како таков, нивниот успех честопати зависи од креаторското разбирање за тоа како работи крипто светот. Овие алатки често може да бидат фрустрирачки за напредните трговци кои имаат свои толкувања на пазарот, бидејќи некои делови на софтверот имаат ограничен простор за персонализација. Ботовите не можат да купат од претчуство како што можат луѓето. Тие купуваат според технички показатели. Ако вашите избрани индикатори укажуваат на можност за купување, тие ќе го следат слепо ако се конфигурирани да го сторат тоа. Освен ако не го поврзете вашиот бот со друг професионален трговец (што е можно), мора да научите како сами да направите техничка анализа.

Кога станува збор за продажба на монети, тргувањата можат да се активираат кога целта за профит е исполнета, или “stop loss” – кога криптовалутите автоматски се продаваат доколку тие ќе ја надминат поставената вредност или со претходно дефиниран број на процентни поени. Тие исто така, користат и други функции, како што е “trailing stop-loss”, која ја следи цената ако почне да се искачува. Ако по одреден степен на профит, монетата почнува да опаѓа, ботот автоматски ќе ја продаде за профит.

На крајот, бенефитот на ботот е тоа што може и трага по нови можности користејќи професионални показатели, а во исто време да одржува цврст и рационален поглед на сите тековни инвестиции. Алчноста често го спречува трговецот да продава навреме, па ова може да се спречи со ботот.

3. Можам ли да му верувам на ботот?

Вистинската алатка може да се покаже неопходна за искусен трговец, но човековиот допир се уште е од суштинско значење за да се зголеми профитот и да се спречат големи загуби.

Важно е да се најде реномиран трговски бот кој нема грешки при кодирање. Ботовите, исто така, треба да бидат интегрирани со функции кои ги штитат корисниците од флеш несреќи – севкупно премногу честа појава во крипто светот. Имаше случаи каде навидум веродостојни трговски ботови се покажаа како измами, при што инвеститорите потоа не можеа да повлечат пари од нивните акаунти. Секогаш потпрете се на услуга која постои веќе некое време – и да бидете претпазливи со компаниите кои даваат храбри тврдења за тоа колку пари можете да направите.

Секогаш треба да користите мали количини на капитал кога започнувате додека не се навикнете на нов систем. На светла страна, има многу помал ризик за човечка грешка кога користите бот, бидејќи автоматските алатки за тргување не се способни да направат грешки кои би ве коштале скапо.

4. Дали ботовите за тргување еден ден ќе бидат подобри од луѓето?

Вештачката интелигенција и машинското учење им помагаат на трговските ботови постојано да се развиваат, но сѐ уште имаат долг пат пред нив за да го победат човечкиот инстинкт.

Малку е веројатно дека бот некогаш ќе може да открие катастрофална закана за крипто светот или да го проценат значењето на новите технологии. Исто така, вреди да се има на ум дека, ако сите треба да ја користат истата стратегија наведена од трговски бот, никој нема да ги има сите тие важни предности што резултираат во профитабилни моменти.

Некои ботови направени по нарачка се со способноста да ги пребаруваат социјалните медиуми за вести користејќи клучни зборови. Иако ова би можело да помогне да се допре до некој клучен развој за инвеститорот, би било опасно за бот да дејствува самостојно, ако речеме дека постот испадне дека е “лажна вест” – или повеќе оптимистички тврдења од нов крипто стартап.

Како резултат на тоа, некои ботови се обидуваат да го постигнат најдоброто од двата света. Услугите како Cryptohopper им овозможуваат на инвеститорите да купуваат и продаваат автоматски со користење на професионални показатели, главна форма на техничка анализа. Овој бот, исто така, обезбедува пристап до техничките аналитичари од трети лица, кои испраќаат предупредувања за ветувачки инвестиции според кои ботот може да дејствува автоматски во име на корисникот. Ова овозможува повеќе простор за човечки допир што е потребен за фундаментална анализа. Може да се тврди дека таквиот хибрид може да даде многу потребна предност во смисла на брзи трансакции.

5. Како да поставам крипто бот?

Главната задача е да го поврзете вашиот бот со крипто-берза што најмногу ја користите.

За да го направите ова преку Cryptohopper, обично треба да креирате клуч за API на вашата избрана берза – како што се Binance или Huobi. Ова потоа може да се пренесе на веб-страницата на ботот, создавајќи врска меѓу двете.

Потоа можете да примените различни ТА индикатори, кои му кажуваат на вашиот hopper кога да ги купи или продаде избраните монети и можете да внимавате како функционираат вашите позиции преку страницата со статистика. Врз основа на стари податоци, можете да тестирате други стратегии за да видите како тие би се извршиле – и потоа да одлучи дали сакате да ги следите.

Ако сакате да ги засновате своите стратегии на она што го препорачуваат техничките аналитичари од трети страни – познати на платформата како Signalers- можете да ги пребарувате врз основа на која берза работат и да се претплатите (понекогаш ова бара и да платите.)

Leave a comment