Блокчејн фирма ја надгради својата апликација за намалување на фаталните авионски несреќи

Една блокчејн компанија која има за цел да ја подобри безбедноста на летовите, се подготвува да започне со надградена верзија на својата апликација за пилоти – софтвер кој е дизајниран да ги замени старомодните хартиени дневници кои моментално се користат од авијациските ентузијасти и професионалци.

Аeron проценува дека 57 отсто од воздухопловните несреќи може да се препишат на човечки фактори – и честопати е виновна слабата евиденција. Компанијата вели дека е можно пилотите да манипулираат со евиденцијата и да го преувеличат нивното искуство, додека авиокомпаниите можат да лажат за часовите на летови за да заштедат на трошоците за одржување.

Во март, Aeron ја лансираше првата итерација на својата мобилна апликација за пилотите на Apple App Store и Google Play – овозможувајќи им да ги снимаат своите часови на летање на блокчејн наместо хартија и да добијат целосна доверба од потенцијалните работодавачи и воздухопловни власти. Овој месец се додаваат нови функции, така што пилотите можат да креираат и да ги доставуваат плановите за летање – со детали за планираната рута и други детали за летот, што им дава погодности на пилотите на мали авиони и студенти на лет. Во блог пост, Aeron изјавија дека оваа надградба е одговор на предлози од заедницата, додавајќи: “Исто така, ќе се воведат статистички резимеа, со што ќе се понудат повеќе сознанија за искуството на пилотот”.

Компанијата, исто така, откри дека има “интензивна интеракција со воздухопловните власти во различни држави, првенствено во Европската унија”. Се надеваме дека специјализиран портал каде пилотот може да води олајн дневници на интернет, со овластени службеници кои ги гледаат и обработуваат податоците, ќе биде лансиран на пролет во 2019-та година.

Преговорите и договорите со властите се очекува да бидат склучени во 2019-та година, бидејќи Aeron го следи развојот на бизнисот во Европа, Средниот Исток и Африка.

Обележување на пресвртница

Токенот на Aeron, ARN, беше лансиран на 1 ноември 2017-та година – и оттогаш, компанијата вели дека нејзината валута има висока вредност на берзите. На годишнината од неговото лансирање, компанијата откри дека ARN има постигнато глобално месечно рангирање за трговија од 39, базирано на статистиките на CoinMarketCap.

Ова, делумно, е поради неговата корисност како метод на плаќање во Pilot Shop поддржан од Aeron, каде што клиентите можат да купат брендирани додатоци и авијациска опрема. Се очекува дека нови производи ќе бидат додадени на платформата подоцна оваа година – и други методи за плаќање во онлајн продавницата вклучуваат Биткоин, Binance Coin, Ethereum, Litecoin и Bitcoin Cash.

Aerotrips.com, како што е името на веб-страницата на подружницата, исто така е пазар за резервирање на приватни искуства за летање, при што Aeron ја опишува платформата како “онлајн портал и агрегатор за воздухопловство, кој посебно посветува внимание на приватни летови и индивидуални пилоти”.

Проширување на хоризонтите

Компанијата, исто така, го проширува опсегот и има за цел да им понуди бенефиции “на секој кој лета, вклучувајќи патници на комерцијални авиокомпании.” Aeron претстави нова платформа наречена CryptoBonusMiles (CBM), која ќе им овозможи на честите летачи да собираат бонусни милји во единствен унифициран wallet и да добијат крипто награди секогаш кога се качуваат на авион, покрај бакшишот што го добиваат од конвенционалните програми за лојалност кои ги нудат големите авиокомпании.

Пред објавувањето на алфа-верзијата на платформата CryptoBonusMiles, Aeron објави дека ќе понуди CBM за актуелните носители на Aero (ARN) токени.

Leave a comment