Блокчејн телефоните – иднината на телекомуникациите

Појавата на блокчејн технологијата го разгори интересот на голем број различни сектори низ целиот свет. Од финансии, политика, економија, автомобилска индустрија и технологија, блокчејн полека почнува да се вкоренува. Сега се гледа дека комуникациската технологија може да биде најновиот сектор кој ќе има корист од оваа технолошка револуција.

Имаше предвидлив извештај кој излезе на 11-ти јули од Marketwatch, што укажува на тоа дека блокчејн технологијата ќе придонесе до 1 милијарда долари за телекомуникацискиот сектор во наредните пет години.

Кога се впуштаме подлабоко во растот што веќе го има телекомуникацискиот сектор благодарение на блокчејн – како и движењето кон работи како блокчејн мобилни телефони  – тоа е всушност изненадувачки број.

Како нешто слично на автомобилската индустрија која веќе експериментира и открива нови случаи на употреба за блокчејн технологијата – од блокчејн DApps за Porsche, cobalt ledgers за BMW и програми за безбедно возење за Mercedes – тогаш треба да се очекува дека телефоните наскоро ќе го следат примерот.

Запознајте го блокчејн-паметниот телефон

Производителите на телефони постојано се на врвот на иновациите и технологијата. На пример, ова е евидентно во годишните изданија на поголеми и подобри iPhone телефони и Samsung телефони, бидејќи овие два гиганти од оваа сфера секогаш се споредуваат еден со друг.

Но, сега има производители на телефони кои се обидуваат да ја напуштат конкурентската битка зад себе и да започнат нова блокчејн битка, во која  компаниите ќе креираат телефони кои се намерно направени за ентузијасти на криптовалути.

Сепак, тоа не е само хардверот – односно, телефоните – ќе имаат нишка на криптовалути во нив, начинот на кој го спроведуваат бизнисот овие лидери на новите блокчејн комуникациски индустрии исто така ќе биде познат.

Ноемвриската понуда на Sirin Labs

Sirin Labs е швајцарска фирма за програмерирање на паметни телефони, која има проект во развивање поврзан со блокчејн-телефонот, кој доаѓа на пазарот во ноември оваа година. Финансирањето на таков проект доаѓа од ICO.

Finney, името под кое ќе биде познат телефонот, ќе дојде во продавниците со цена од 1.000 долари.

Она што го прави овој блокчејн телефон поинаков од редовните телефони е тоа што, иако тоа ќе биде Андроид, ќе работи на оперативниот систем Sirin OS и ќе вклучува cold storage крипто wallet, сервис за конверзија на токени и DApp store за апликации базирани на блокчејн.

Сепак, телефонот може да се купи само со Sirin крипто-токенот (базиран на токенот ERC-20), а 40% од вкупно 573 милиони токени што ги направи за време на неодамнешните ICO веќе се продадени.

HTC ја нуди првата матична блокчејн опција

Sirin не е единствената компанија која го гради својот пат кон мобилните телефони. HTC, добро познатата тајванска компанија за потрошувачка електроника, исто така, сака да издаде блокчејн паметен телефон.

HTC ја нарече својата понуда HTC Exodus, според Фил Чен, кој е одговорен за сите иницијативи поврзани со блокчејн и криптовалути во HTC, вклучувајќи го и Exodus.

“Возбудени сме што ги поддржуваме основните протоколи како што се биткоин, Lightning Networks, Ethereum, Dfinity и многу повеќе”, рече Чен за интеграцијата на блокчејн апликации со телефонскиот хардвер.

Како и на телефонот на Sirin Labs, на Exodus, наводно, ќе бидат прикажани универзални крипто wallets, како и безбедна хардверска енклава.

И Huawei исто така стапува на сцена

Со HTC кои веќе го градат својот телефон и Sirin само неколку месеци од објавувањето, дури и Huawei ги прави своите први чекори кон телефон базиран на блокчејн.

Повторно, барајќи да изгради телефон кој ќе може да поддржува DApps, Huawei наводно бара лиценца за оперативниот систем Sirin OS со отворен код. Овој извештај доаѓа од непотврдени извори, но не е надвор од областа на имагинацијата кога веќе го гледаме начинот на кој се случуваат работите.

Не само телефони

Не се само телефонските компании кои се обидуваат да го направат овој потег во блокчејн, туку целата телекомуникациска индустрија. Додека HTC и Sirin работат на доставување на своите блокчејн телефони, веб пребарувачот Opera неодамна лансираше вграден крипто-wallet.

Но, дури и пред да се започне со блокчејн производ, веб пребарувачот беше свесен за блокчејн просторот, неговите предизвици и ветувања кога во јануари го вклучи софтверот против крипто-крадење.

IBM, уште еден лидер во технологијата – како и нова сила во блокчејн технологијата – исто така, почнува да го развива блокчејн потенцијалот во телекомуникацискиот простор.

Во јануари, IBM напиша блог пост за тоа како блокчејнот може да му помогне на телекомуникацискиот бизнис, идентификувајќи ја неговата способност да ги насочи внатрешните процеси, да изгради дигитални услуги базирани на блокчејн и да обезбеди доверба, безбедност и транспарентност во екосистемите на бизнисот, вклучувајќи го IoT:

“Блокчејн во моментов е една од најпознатите и најзборувани технологии. Преку разни индустрии, организациите го истражуваат потенцијалното влијание на блокчејнот во нивниот простор и како тие можат да имаат корист од оваа нова технологија. Индустријата за комуникациски услуги (CSP) не е исклучок.”

IBM, дури и отиде толку далеку што спроведе анкета на 174 извршни директори на C-Suite од телекомуникациската индустрија и откри дека 36% од организациите за комуникациски услуги веќе размислуваат или активно се ангажираат со блокчејн.

Другите наоди од истражувањето, кои покажуваат каде раководителите го препознаа потенцијалот на блокчејн во нивните сектори, покажува силна поврзаност со транспарентноста, довербата и точноста.

41% од директорите верувале дека блокчејнот би можел да помогне во нивната стратегија за претпријатието, обезбедувајќи контрола и точност на податоците, додека 38% верувале дека би било добар за зголемување на довербата во доверливоста на трансакциите.

Понатаму, 34% го идентификуваа овој потенцијал за подобрување на безбедноста од измама и компјутерски криминал, додека 28% од нив рекоа дека ќе ги намали трансакционите трошоци и ќе ја зголеми брзината на трансакцијата.

Време да се влезе на пазарот

Ако извештајот на MarketWatch е точен, телекомуникациската блокчејн технологија  ќе експлодира во индустријата од 46,6 милиони долари во 2018-та година навредн ост од 993,8 милиони долари до 2023-та година, тогаш тоа ќе се биде добра појдовна точка за многу компании.

Просторот се менува за телекомуникациите. Загриженоста за безбедноста се зголемува – вели извештајот од 132 страници – како и зголемената поддршка за OSS / BSS (системи за поддршка на операции / системи за поддршка на бизнисот).

Постои јасна промена во телекомуникацискиот сектор што може да се реши со оваа растечка технологија. Но, е се уште една млада технологија која има многу проблеми кои треба да се разгледаат. Сепак, да со блокчејн телефоните и спроведувањето блокчејн за да се помогне во безбедноста зад сцената, голем број компании можат да станат лидери во оваа сфера.

Leave a comment