Блокчејн може да додаде 1 трилион долари во светската трговија до 2028-ма година, вели Светскиот економски форум

Дистрибуираната ledger технологија (DLT), како што е блокчејн, би можела да генерира 1000000000000 долари во трговијата во текот на следните десет години, беше објавено во заедничкиот извештај на Светскиот економски форум (WEF) во четвртокот, 13-ти септември.

Во извештајот, “Трговска Техника – Ново доба за финансиите во трговијата и снабдувачките синџири”, објавен во соработка со Bain & Company, ги оценува изгледите на DLT во рамките на глобалната финансиска трговска индустрија.

Долготрајна област на зголемен фокус за иновации, финансирањето на трговијата продолжува да се потпира на legacy технологијата, со повеќе иницијативи базирани на блокчејн сега посветени на зголемување на ефикасноста.

“Дистрибуираната ledger и другите технолошки иновации ветуваат ваков напредок во трговијата и синџирот на снабдување со намалување на трошоците и со поголема леснотија на користење”, се вели во предговорот на извештајот.

Меѓу нивните наоди, предвидувањата на WEF и Bain за DLT ќе донесат нова трговија, помагајќи да се затвори тековниот трговски јаз од 1,5 трилиони долари.

“[Околу] 30% или 1,1 трилиони долари од новиот обем на трговија ќе бидат додадени како резултат на отстранување на бариерите од страна на DLT”, велат тие, додавајќи дека “приближно 40% или 0,9 трилиони долари традиционално ќе се префрлат на DLT за подобри нивоа на услуги и пониски трошоци.”

Извештајот на WEF во меѓувреме вклучува слични сигнали за владите, со тврдење на организацијата дека дури и за оние во структурите како што е Европската Унија, прифаќањето на DLT е де факто неизбежно.

“Тие треба да ја вклучат технологијата на дистрибуирана ledger како дел од релевантни, прогресивни регулаторни размислувања, како што е прекуграничниот увоз на храна”, во залучокот се вели:

“Некои влади веќе почнуваат да ги прават овие чекори, а тие што заостануваат ќе останат без предности”.

Bain не е непознат за блокчејн анализа, во јуни, исто така, доби големи придобивки од трошоците за банките кои прифаќаат некој вид од оваа технологија.

Leave a comment