Блокчејн и добротворните организации

1. Дали веќе можете да донирате крипто за доброволни цели?

Да – но непрофитните организации секогаш истражуваат нови начини за привлекување поддршка од крипто-заедницата, а побарувачката расте.

Добротворното донирање им овозможува на инвеститорите да им помогнат на каузите за кои се тие страстни – и ако нивните крипто-средства пораснат во вредност, донациите може да се користат во некои земји за да се елиминираат даноците за капитални добивки што ќе треба да ги платат од благодарност.

Според извештајот на Fidelity Charitable, 2017-та беше рекордна година за крипто-донации. Оваа организација доби 69 милиони долари во криптовалути како Биткоин, и тврди дека ова е речиси 10 пати повисоко од претходната година.

Fidelity верува дека драматичното зголемување на вредноста на Биткоин во 2017-та година имало фактор во ова зголемување. Тие велат дека способноста да се прифатат крипто-донациите ја отворила вратата за фондови и поддржувачи, кои можеби биле надвор од истражувањето и не биле во можност да придонесат претходно.

Во меѓувреме, анонимен донатор го формираше Pineapple Fund, со 5.104 биткоини дадени на 60 добротворни организации. Тие ја тајмираа својата донација со минатогодишниот “crypto bubble”, со што значи дека 55 милиони долари отишле кон добротворни цели.

2. Може ли крипто да се фарма за доброволни цели?

Неколку добротворни организации го истражуваа овој концепт со одреден успех.

Над 59 дена на почетокот на 2018-та година, УНИЦЕФ започна иницијатива наречена Game Chaingers, која имаше за цел да ги инспирира младите луѓе да направат нешто добро за општеството.

Детската добротворна организација упати апел до луѓето со моќни графички картички на своите компјутери, како што се гејмери, за да го искористат својот резервен компјутерски капацитет за фармање на Ethereum.

За време на барањето беа собрани повеќе од 12.000 компјутери, а вкупно беа собрани 85 ETH (приближно 36.000 долари по денешни стапки). Средствата одат за помош на децата погодени или раселени од Сириската граѓанска војна.

За добротворни цели, ова може да биде начин за привлекување на поддржувачи кои можеби немаат финансиски придонес, но сепак сакаат да помогнат.

Сепак, таквите шеми не се секогаш совршени. Фармањето може да биде енергетски интензивно, па дури и штетно за животната средина, што значи дека добротворните организации одат по тенка линија во правењето повеќе штета отколку добро. УНИЦЕФ истакна дека нивната иницијатива не резултира со дополнително користење на електрична енергија, спречувајќи учесниците да направат големи сметки.

 3. Како би знаеле дека донациите се користат правилно?

Скандалите ја разнишаа довербата во добротворниот сектор, но блокчејнот и крипто-валутите може да ја подобрат одговорноста и транспарентноста.

За разлика од конвенционалните добротворни организации, каде што напредокот во одредени кампањи може да биде тежок за да се потврди, паметни договори за блокчејн може да се користат за да се осигураат дека средствата се насочуваат само во организацијата откако ќе докажат дека нивната работа има влијание. Неуспехот да се исполнат одредени цели би можеле дури да резултираат со престанок на донациите.

Овој концепт е ставен на тест од страна на St Mungo, добротворна организација за безнадежните луѓе во Лондон. Таа се здружи со блокчејн платформата наречена Alice за да започне со прибирање на средства со цел да се соберат 66.000 долари за да им се помогне на 15 безнадежни личности да ги обноват своите животи.

Овде, донаторите можат да го следат начинот на напредокот на личностите кон кои донирале, и верификацијата на добротворните организации од страна на локалната власт.

 4. Зошто некои од нас имаат проблем со довербата во добротворните организации?

Имало повторени приказни за злоупотреба на фондови од страна на добротворни организации, како и други приказни како организации кои се премногу агресивни кога се обидуваат да добијат донации.

Корупцијата може да биде голем предизвик за добротворните организации, а средствата што се испраќаат во осиромашени земји не секогаш ги достигнуваат наменетите примачи. Некои добротворни организации, исто така, се обвинети за недостаток на транспарентност, или со тоа што не откриле колку пари од донациите одат кон плаќање на персонал или администрација, или одбивајќи да откријат колку пари имаат во резерва. Платите наградени на директори, исто така, ги налутиле донаторите во некои случаи.

Блокчејн им овозможува на финансиите да бидат јавно ревидирани, обезбедувајќи добротворните организации да останат одговорни. Неговата децентрализирана природа, исто така, ги елиминира банките, дозволувајќи им на средствата директно да им се испраќаат на оние што имаат потреба без посредник.

Но, ова не е да се каже дека блокчејн може да ги реши сите проблеми на добротворниот сектор, или дека оваа технологија треба да се гледа како замена за добротворни цели севкупно.

Кампањата организирана од St.Mungo имала само скромни успеси – помагајќи им на три  rough sleepers – и добротворните организации играат важна улога во истакнувањето на општествените поблеми и делуваат ако кампања за јавноста да преземе дејства врз нив.

5. Може да ли блокчејн да ги скрати административните трошоци за добротворните организации?

Потенцијално. Во моментов, администрацијата и самиот чин на прибирање на финансиски средства се двата најголеми трошоци за добротворни организации.

Преку блокчејн, добротворните организации можат да ги намалат трансакциските трошоци поврзани со прифаќањето на плаќањата од донаторите и префрлањето пари на оние на кои им е потребна. Ова помага да се максимизира влијанието на средствата што тие ги покренале, особено кога трансакциите се одвиваат на меѓународно ниво.

Наместо да креираат сопствени платформи за генерирање на свест и прифаќање на донации, блокчејн организациите развија API-што може да се прилагодат и усвојат од помали непрофитни организации, помагајќи им да го прошират својот досег и да трошат помалку пари за развој на техничка инфраструктура.

 6. Кој има корист од транспарентност со добротворни исплати?

Како за донаторите да мислат дека нивните пари се употребуваат за добро, исто така може да се осигураме дека добротворните организации не се отсечени непотребно од нивните средства.

 Минатата година, британската хуманитарна финансиска група откри дека повеќе од 300 добротворни организации – од кои многумина се легитимни – средствата им биле прекинати под обвинение дека биле вклучени во нелегални парични приливи.

Честопати, тоа се случувало затоа што тие се обидувале да испратат помош на луѓе кои имале потреба од помош во земји во кои е распространет тероризмот. Нивните сметки беа затворени од банки кои се плашеле да привлечат парични казни поради тоа што не спречиле финансирање на тероризам.

Блокчејн го отвора патот за јасна евиденција на парите што влегуваат во и надвор од една организација, и нивното евидентирање во непроменлив ledger.

7. Како профитните блокчејн платформи даваат назад?

Бројни компании отворија фондации со цел да вратат нешто и на заедницата, често со акцент на едукацијата на луѓето околу блокчејн.

На пример, платформите како Coins.ph ги зајакнаа своите ингеренции за општествена одговорност, обидувајќи се да им помогнат на небанкаризираните возрасни лица во економиите во развој да добијат пристап до банкарски сметки и други услуги преку блокчејн.

MyCryptons.com им овозможува на своите корисници да купуваат и продаваат десетици крипто-колекционерски предмети базирани на јавни личности, познати како Cryptons, за профит. Платформата објави дека нејзиниот паметен договор, исто така, дозволува издавање на добротворно прибирање на финансиски средства со Cryptons. Овде, сите приноси од продажбата на дигитални средства се донирани во добротворни цели додека целта не е исполнета.

Компанијата зад неа, Crypton Labs, се надева дека овој концепт ќе ги заангажира крипто-познатите личности за убедување на своите следбеници  да соберат пари за добротворни цели.

Leave a comment