“Блокчејн е повеќе од еден обичен пазар. Тоа станува движење”

Зборовите на Џозеф Лубин, коосновач на Етереум, елегантно ја опишуваат сегашната блокосфера.

Многу луѓе мислат дека пазарниот капитал е показател за успехот на платформата, но луѓето кои го мислат ова се грешка.

Една монета може да се направи добро на берзата, но тоа не е индикација за тоа колку добро работи платформата. Пазарните графикони само покажуваат колку луѓето се подготвени да платат. Многу пати, луѓето кои инвестираат го прават тоа врз основа на идна проекција, идеја, визија. Тие обично не инвестираат во докажани, работни екосистеми. Крипто пазарните графикони не покажуваат колку платформата остварува во реалниот свет.

На пример, Етереум не е број еден по пазарен капитал, но Eтереум е јасно во предност по активноста. Како што вели Лубин, “пазарниот капитал не ја одразува активноста. Децентрализираните мрежи растат”. За да се разјасни неговата поента, Лубин ги наведе следните броеви на платформата на Етереум:

 • 10 милијарди дневни API барања за Infura (портата до Етерум мрежата)
 • 1 милион Truffle превземања (алатки за изградба на Eтереум паметни договори)
 • 1 милион превземања на Metamask (екстензии за пристап до Dapps овозможени од Етереум)
 • 12.000 Етереум јазли
 • 48 милиони уникатни Етереум адреси

Колку други платформи можат да се пофалат со овие бројки? Eтереум е во предност за разлика од другите платформи во областа на развој на апликации. За да се долови оваа поента, Лубин наведува бројни реални апликации кои Етереум заедницата моментално ги гради. Подолу се дадени неколку примери.

“Блокчејн ги решава реалните проблеми”, вели Лубин. Со …

 • Израелскиот енкриптиран систем за пораки
 • Естонските електронски здравствени досиеја
 • Иницијатива на Дубаи за 2020-та година
 • @Goquorum тестот на Резервната банка на Јужна Африка
 • Јапонски систем за е-гласање
 • Zug @uport_me IDs + крипто банкомати

Еве скриншот од дел од листата на Лубин. Листата е долга. Кликнете ТУКА ако сакате да ја видите целата нишка.

Во блоксферата се случува многу што просечното лице малку знае за истото. Луѓето ќе станат свесни за тоа, иако поради тоа што блокчејнот на крајот ќе биде вграден во позадината на речиси сè што правиме многу како што интернетот стана вграден во нашите животи. Блокчејн ќе биде усвоен на поширока основа поради ниската влезна бариера. За пристап до блокчејн, се што му треба на корисникот е телефон. И телефони се буквално секаде и во рацете на речиси сите. Токму сега можеме да споделуваме информации со некој што е поврзан на интернет (со исклучок на оние земји како Кина). Кога доволно луѓе почнуваат да користат крипто и почнуваат активно да разменуваат вредност едни со други преку границите, можеме да погодиме како тоа ќе изгледа.

Не дозволувајте никој да ви каже дека знаат кој ќе биде идниот победник на пазарот. И пазарниот капитал не е индикатор за кој ќе победи. Старите правила не се однесуваат на овој нов начин на работа. Во економијата на иднината, ќе има нови показатели за успех. Големината и активноста на заедниците ќе бидат одлучувачки фактор.

Биткоин и Етереум моментално зад нив ги имаат најголемите заедници. Нема други монети кои имаат заедница со иста големина … барем уште не. Се уште велам, бидејќи заедниците ќе растат и победничката монета или монети ќе се појават. Никој не знае која монета / и ќе победи. Тоа останува да се види. Главната поента да се земе од оваа статија е дека пазарниот капитал не е индикатор за успех, туку активноста на заедницата.

Leave a comment