Блокчејн во телекомуникациската индустрија: револуционизирање на употребата на мобилни телефони?

“[X-Број] на индустрии кои блокчејн ќе ги промени засекогаш” – Колку често се среќаваме со статии со ваков наслов? Секој пат откриваме нови начини за спроведување на технологијата и, додека се исполнуваме со инспирација, погледнете наоколу и ќе видите дека нема практични промени. Зборувајќи за употребата на блокчејн, треба да го разгледаме неговиот потенцијал, а не денешните случаи на употреба.

Не е ни чудо зошто блокчејн се чини дека е “вистинскиот” за многу индустрии во кои е вклучена обработка на податоци. Тој особено се случува да биде решение во индустриите во кои безбедноста е најважна – на пример, банкарството, логистиката, здравствената заштита, системите за гласање, cloud storage и така натаму. Блокчејн ги исполнува сите желби кога станува збор за непроменливост и сигурна автентикација, и ветува дека ќе ги реши повеќето ако не и сите предизвици со кои се соочуваат индустриите.

Во оваа статија ќе наброиме шест начини на кои дистрибуираната ledger технологија може да се спроведе во телекомуникацискиот сектор.

Што се случува со телекомот во 2019-та година

Телеком компаниите ги поврзуваат луѓето едни со други преку телефони и преку интернет со кабли или безжично. Телекомуникациската индустрија е драматично застарена, бидејќи се базира на Subscriber Identity Module (SIM), кои беа развиени уште во 1991-ва година. Добрата вест е дека SIM-картичките полека се заменуваат со eSIM-картички, што е дигитален чип кој ја врши истата работа. Но, тоа не е доволно едноставно за удобна и брза инсталација понудена од новите генерации на картички – и затоа телеком индустријата се осврнува кон блокчејн, кој знае како да ги третира податоците на вистинскиот начин.

И провајдерите и претплатниците се борат со роаминг, високи трошоци, ризик од измама, проблеми со приватноста и многу повеќе. По истражување на потенцијални решенија, децентрализацијата би можела да биде клучот за решавање на овие прашања.

Телекомуникации без надоместоци

Во капиталистичко општество, има многу малку работи кои се бесплатни. Сепак, неколку телекомуникациски провајдери излегоа со модел за комуникации во кои претплатниците не само што се ослободени од надоместоци, туку и се наградени за ангажманот. Оваа идеја може да успее благодарение на дигиталното рекламирање. Во суштина, претплатниците стануваат сопственици на токени и не треба да платат воопшто ништо за мобилна услуга и податоци, додека телекомуникациските компании добиваат приходи од реклами.

Патување без роаминг

Како и непотребно високите надоместоци, роаминг е нешто на кое повеќето не би сакале да ги трошат своите пари. Патниците страдаат од зголемени трошоци во странство, бидејќи тие обично имаат само две опции: или да купат припејд локална SIM картичка или да вклучат роаминг. Постои решение за овој проблем, базирано на блокчејн.

Телеком компанијата Bubbletone развива приватен блокчејн за мобилни оператори и даватели на услуги за да се овозможи директна интеракција со претплатници, елиминирајќи го роамингот низ целиот свет. Тимот ја претстави Global Coverage, платформа на која учесниците ги поставуваат барањата и понудите, а операторите можат да дистрибуираат SIM картички меѓу клиентите – овозможувајќи им да ги внесат своите локални мобилни профили преку шифрирани СМС пораки или канали на податоци за да купат различни пакет услуги. И сето тоа по локални цени, додека ја користат нивната постоечка SIM картичка.

IBM објави шема на код во која исто така обезбедува решение за роаминг. Идејата не е да се елиминираат надоместоците, туку да се “избегнат споровите меѓу вклучените страни” кои би можеле да произлезат од наплаќањата за мобилни услуги.

Децентрализацијата на мобилните и податочните услуги ги брише границите меѓу земјите, овозможувајќи им на корисниците можност за комуникација во согласност со трендот на целосна глобализација. Овој модел треба да биде поефикасен од вообичаените припејд планови за патниците, бидејќи цената на набавката се намалува, а просечниот приход по корисник и животната вредност ќе се зголемат.

Преземање одговорност за приватноста

Последните години покажаа дека корисниците стануваат се повеќе и повеќе загрижени за безбедноста на нивните податоци (или, со други зборови, нивната приватност). Со големите корпорации од социјалните медиуми, кои наводно ги продаваат податоците на корисниците, луѓето стануваат свесни за тоа што дозволуваат интернетот да знае за нив.

Шифрираните услуги за пораки не се ништо ново. Меѓународните гиганти како што се WhatsApp, Telegram и Viber се лидери во ова поле. Сепак, блокчејн ја доведува приватноста на ново ниво: Приватни клучеви не дозволуваат трети лица да пристапат до вашите пораки, со што активноста на корисниците е сосема невидлива.

Детекција на измами и нивно спречување

Според истражувањето на Deloitte, телеком компаниите секоја година губат 38,1 милијарда долари поради измамнички шеми. Повеќето од измамите во телекомуникациите се случуваат или кога луѓето користат лажна идентификација за да купат услуги или се ранливи при роаминг.

Имплементацијата на блокчејн би можела да го промени ова: Мобилниот уред би бил поврзан со идентитетот на сопственикот, но наместо да ја емитува Меѓународната мобилна идентификација на претплатникот, ќе се користи јавниот клуч на сопственикот. Нема да има потреба ниту операторот, ниту било која друга трета страна да го знаат приватниот клуч.

Во меѓувреме, ризикот од измама при роаминг може да се намали со спроведување на блокчејн за кој е потребна дозвола- т.е. оној што ги ограничува страните што можат да пристапат до синџирот и да склучат договор – помеѓу секој пар на оператори кои имаат договор за роаминг. Секој пат кога претплатникот презема акција во мрежата на која штотуку се приклучува, се спроведува микро договор и неговите услови.

Пренос на податоци за Internet of Things

Internet of Things (IoT) е кога вашата машина за миење садови и гаражните врати почесто комуницираат едни со други отколку вие со вашите блиски личности. Ова значи дека неколку уреди комуницираат преку интернет, а ризикот комуникацијата да биде прекината од некој странец со уред е доста висок. Машините за миење садови можеби немаат никакви тајни но, на пример, медицинските уреди и сефовите поврзани со IoT редовно се занимаваат со чувствителни информации. Никој не би сакал да биде изложен на аутсајдери. Еве, блокчејнот би можел да создаде побезбедна средина за пренос на податоци, која сè уште е во рамките на телекомуникациите. Покрај тоа, блокчејн помага да се намалат трошоците поврзани со одржување на IoT.

Huawei, една од главните телекомуникациски компании, разви платформа за управување со IoT конекцијата која обезбедува “целосна врска меѓу луѓето и нештата”. Компанијата нуди edge computing IoT и NarrowBand IoT, што е пример за случаи кога сигурноста на преносот на податоци е поважен од неговата брзина. Тие овозможуваат поширока покриеност, пониски стапки на податоци, трошоци и потрошувачка на енергија, како и зголемен просечен приход по корисник на различни индустрии.

Посигурни мобилни плаќања

Дури и ако мобилните оператори не ги поддржуваат блокчејните решенија, плаќањето на сметките преку интернет се уште е опција за многумина. Блокчејн овозможува извршување на безбедни трансакции, и затоа толку многу платежни услуги се базираат на дистрибуирана ledger технологија.

Beluga Pay е стартап кој се фокусира на инстант плаќања извршени на блокчејн. Услугата им овозможува на корисниците да плаќаат и да бидат платени со девизи, криптовалути или BBI токените на Beluga. Utrust, уште една блокчејн платформа за крипто плаќања, гарантира целосна заштита на купувачот при купување на стоки и услуги.

Швајцарскиот телекомуникациски оператор Swisscom, покрај понудата од мобилни, телевизиски, телефонски и интернет услуги за поединци, дизајнира и поседува дистрибуирани ledger решенија за претпријатија. Намерата е да помогне да се придвижат напред различни индустрии со нивната експертиза во оваа област.

Иако имплементацијата на блокчејн сé уште се соочува со значителен отпор кај масите кога станува збор за олеснување на плаќањата, просторот за подобрување на телекомуникациската индустрија е скоро бесконечен – и ако нешто може да ја направи поефикасна, побрза, поевтина и побезбедна, тоа е блокчејн.

Leave a comment