БИТКОИН VS ETHEREUM: Разлики, предности и недостатоци – Кој е подобар?

Биткоин и Еthereum се несомнено меѓу криптовалутите за кои најмногу се зборува, особено по неспоредливиот bull run на крајот од 2017-та година, чии цени достигнаа неверојатни височини. Додека тие се меѓу водечките и најпопуларните криптовалути, технологијата што ги поддржува секој од нив е причично различна.

Да ги погледнеме најважните разлики помеѓу Биткоин и Еthereum – нивната технологија, фармањето, графиконите и, се разбира, некои алтернативи.

БИТКОИН

Едноставно кажано, Биткоин претставува дистрибуирана дигитална валута од типот “peer-to-peer” (P2P) која може да се пренесе веднаш и сигурно помеѓу две страни, без оглед на нивната моментална локација. Тоа е дигитална валута што можете да ја испратите на кој било друг корисник на Биткоин насекаде низ светот.

Биткоин беше претставен во октомври 2008-ма година, чива бела книга беше објавена од анонимен човек (или група луѓе) познат/и како Сатоши Накамото. Самиот документ се нарекува “Биткоин: Peer-to-Peer електронски паричен систем”.

Биткоин се базира на блокчејн технологија. Блокчејн претставува јавна ledger (книга) која ги содржи сите трансакции во даден систем што некогаш биле извршени. Самиот ledger е зачувана во целата мрежа и ако се апдејтира една од нив тоа значи дека се апдејтираат сите. Ова е таа јавна книга која ја содржи историјата на сите минати трансакции. Биткоин фармачите, од друга страна, се тука за да ги потврдат трансакциите до останатите мрежи со тоа што ги вклучуваат во блокови – па оттука и важноста на фармањето биткоин.

Ова е од суштинско значење за целиот концепт на Биткоин. Откако трансакцијата се емитува и се вклучува во исфарман блок, таа се додава во блокчејнот. Откако ќе се случи ова, не може да се врати назад или да се промени на било кој начин. Таа ќе остане во јавната книга и ќе може да се верификува во секој даден момент.

ЕTHEREUM

Ако Биткоин има за цел да служи како дигитална валута, Ethereum претставува децентрализирана платформа која работи со паметни договори. Овие се опишуваат како апликации кои работат точно како програмирани без можност за измама, цензура, прекини или мешање од трети лица.

Кога станува збор за Биткоин vs Ethereum, ова е една од основните разлики. Ethereum не е валута – тоа е платформа. Таа има своја дигитална валута наречена Еther (ЕТH).

Ethereum беше лансиран уште во 2015-та година и е далеку најголема децентрализирана софтверска платформа со отворен код која овозможува создавање на Дистрибуирани апликации (dApps) и паметни договори.

Идејата за платформата на Еthereum беше осмислена од Виталик Бутерин – програмер од Торонто, Канада. Сепак, проектот во неговата сегашна форма е создаден и од ко-основачите Михаи Алиси, Ентони Ди Лорио и Чарлс Хоскинсон. Бутерин, исто така, објави дека се вклучени и д-р Гавин Вуд и Џозеф Лубин. Првиот ја издаде жолтата хартија на Еthereum, додека вториот ја креираше ConsenSys – компанија фокусирана на децентрализирани апликации.

БИТКОИН VS ЕTHEREUM ФАРМАЊЕ

Кога станува збор за Биткоин VS Ethereum, посебно внимание треба да се посвети на начинот на кој се фармаат. Во сржта на Биткоин и Еthereum е блокчејн технологијата. Сепак, клучните разлики може да се забележат кога станува збор за нивните консензуални алгоритми. И Ethereum и Биткоин имаат свои различни консензуални алгоритми, што значи дека начинот на кој ја потврдуваат валидноста на информациите што се додаваат во главната книга (ledger) се различни.

Фармањето на Биткоин се базира на т.н. Proof of Work (PoW) алгоритам. Во рамките на овој концепт, веројатноста за еден исфарман блок се базира на износот на компјутерската работа што ја направил. Наградата за фармањето ќе биде доделена на првиот фармач кој успева да реши сложена криптографска загатка на секој блок. Според концептот на PoW, секој фармач во мрежата се натпреварува со сите други во користењето на компјутерската моќ.

Од друга страна, фармањето на Ethereum се базира на друг алгоритам наречен Proof of Stake (PoS). Веројатноста за потврдување на нов блок во рамките на овој консензуален алгоритам се одредува со тоа колку голем дел од акциите има одредено лице, или со други зборови, колку coins тоа лице поседува. Во рамките на PoS алгоритам, блок валидаторите не добиваат блок награда – наместо тоа тие собираат мрежни такси како награда. Во случајот на Ethereum, наградата се нарекува gas. Со PoS нема математички загатки за решавање и креаторот на новиот блок е избран на детерминистички начин.

Интересно е да се напомене дека Ethereum има прилично побрзо блок време – времето што е потребно за валидација на блок. Просечното блок време на Биткоин во моментов е малку повеќе од осум минути, додека времето на Ethereum е околу 25 секунди, според BitInfoCharts.

БИТКОИН VS ЕTHEREUM ГРАФИКОН

Се разбира, една од работите за кои јавноста најмногу се занимава, особено кога станува збор за инвестирање во криптовалути, е цената. BTC наспроти ЕТH историски беше интересен натпревар за да се прати, но Биткоин дефинитивно значително успеа да ја надмине Ethereum.

Најпрво, важно е да се забележи дека Биткоин е на пазарот многу подолго од Ethereum. Првиот беше претставен уште во октомври 2008-ма година, додека вториот во 2015-та година.

Цената на биткоин достигна околу 20.000 американски долари на почетокот на јануари 2018-та година. Ова ја означи кулминацијата на историската ценовна трка кој се одржа во текот на целата 2017-та година и особено кон нејзиниот крај. На почетокот на 2017-та година, BTC тргуваше со околу 900 долари, со што ја зголеми својата вредност повеќе од 20 пати до крајот на годината.

ЕТH исто така имаше извонредна 2017-та година, бидејќи криптовалутата скокна на околу 1.400 долари, почнувајќи од само 10 долари на почетокот на годината. Ова означи зголемување од 140x, што е далеку повеќе од подобрувањето на цената на Биткоин.

Сепак, 2018-та година беше многу понеповолна за крипто инвеститорите и ја однесоа BTC VS ETH споредбата кон сосема поинаква вертикала. Ако 2017-та година беше се околу која валута се доби повеќе, 2018-та е годината за тоа која валута изгуби повеќе.

Биткоин цената се намалила за околу 70 отсто од нејзината севкупна висока вредност, и во моментов се тргува со околу 4.900 долари. ЕТH, од друга страна, е сосема уништен, бидејќи криптовалутата во моментов тргува на околу 139 долари, што е 90 проценти помалку од својот врв. ЕТH, исто така, ја изгуби својата позиција како втора најголема криптовалута од Ripple (XRP).

АЛТЕРНАТИВИ ЗА БИТКОИН

Постојат многу алтернативи за Биткоин кои успеале да добијат и вредност и популарност во текот на годините. Интересно, најголем од нив (во смисла по пазарна капитализација) е Bitcoin Cash (BCH).

Bitcoin Cash е резултат на hard fork (мрежна поделба) што се случи на 1-ви август 2017-та година. Накусо, група членови на Биткоин заедницата сакаа да ја зголемат блок големината на биткоин. Резултирачката промена предизвика мрежата да се подели на два дела.

Друга популарна алтернатива на Биткоин е Litecion (LTC). Тоа е исто така, дигитална валута од типот “peer-to-peer”, која има за цел да им овозможи  инстант и евтино плаќање на луѓето ширум светот.

Monero (XRM) е уште една алтернатива на Биткоин. Тоа е криптовалута која става акцент на сигурноста, приватноста и фактот дека не може да му се влезе во траг.

Се разбира, постојат многу други монети кои може да се користат, но Биткоин одамна се постави како доминантен лидер на пазарот, сметка за речиси половина од целиот монетарен пазар.

АЛТЕРНАТИВИ ЗА ETHEREUM

Како што претходно објаснивме, Ethereum е платформа, а не дигитална валута, и како таква, би разгледувале други платформи кои се креирани да овозможат создавање децентрализирани апликации.

Слично како Биткоин и Bitcoin Cash, Ethereum исто така помина низ внатрешни несогласувања. Ethereum Classic (ETC) е можеби една од популарните алтернативи на Ethereum. Тоа е резултат на hard fork која ја подели мрежата на две.

Друга популарна алтернатива на Ethereum е NEO. Блокчејнот на NEO е можеби првиот кој ќе биде лансиран како посветен блокчејн проект со отворен код со седиште во Кина, и е честопати нарекуван “Кинески ethereum”.

Stratis (STRAT) е исто така платформа која се натпреварува со Ethereum. Поддржува C# компатибилност со рамката на Microsoft .Net. Мрежата е назначена да обезбеди end-to-end за C# базирани блокчејн апликации.

ЗАКЛУЧОК

Како што можете да видите, постојат многу работи што треба да ги знаете за Биткоин и Ethereum. Додека тие најчесто се сметаат за две најголеми дигитални валути, вистината е сосема поинаква.

Кога се впуштате во светот на инвестирање во криптовалути, важно е да ги направите тие фундаментални разлики. Голем дел од проектите кои се меѓу врвните во пазарен капитал имаат свои ознаки, и не сите од нив се всушност валути, иако корисниците вообичаено ги сметаат како такви.

Биткоин и Ethereum се само два од најпознатите проекти во оваа област, но постојат повеќе од 2.000 различни и секој од нив има свои спецификации. Кога размислувате за инвестирање во криптовалути, апсолутно е критично да се направи темелна и детална анализа со цел да се осигурате дека сте добро свесни за спецификациите на проектот што се наоѓа на располагање и неговиот потенцијал да расте, а со тоа и да го оправдате инвестирањето во него.

Leave a comment