Биткоин цената постигна највисоко ниво за 2019-та година, се приближува до 10000

Биткоин (BTC) постави нов рекорд во 2019-та година на 21-ви јуни, достигнувајќи 9800 американски долари и ги надмина дневните добивки на скоро сите главни криптовалути.

Податоците од Coin360 го поставија BTC / USD во вредност од околу 9780 долари од прес време денеска, со помали корекции од претходно.

Ова движење на Биткоин дополнително го цементира неговиот bullish напредок во текот на изминатите три месеци, уште еднаш изненадувајќи ги инвеститори по враќањето на цената од 9000 долари оваа недела.

Месечните (30-дневни) добивки за инвеститорите на биткоин сега се на ниво од 26,5%.

7 дневната цена на Биткоин

Претходно, коментаторите почнаа да прогнозираат пауза до 10000 долари, што ќе предизвика значителна побарувачка кај потенцијалните купувачи, кои потоа ќе ја зголемат неговата цена. Тие го вклучија и серискиот биткоин бик Том Ли, кој во белешката до клиентите на неговите Fundstrat Global Advisors изјави дека 2019 година би можела да биде годината каде што ќе видиме BTC / USD до 40000 долари.

“На повеќето пазари е потребено “ново високо ниво” за да се потврди пробивот. Но, со биткоин, кога тргува по цена што ја содржи само 3% од неговата историја, ова го потврдува новото високо ниво кое е неизбежно. Ова го прави крипто поразличен”, објави на Twitter во четвртокот вечерта, кога биткоин помина 9750 долари.

Altcoin пазарите беа бавни со реакција на најновите достигнувања на биткоин. Сепак, од прес време, етереум (ETH) сепак успеа да ги победи 24-часовните повратни резултати на најголемата криптовалута, со 5.4% и да достигне 284 долари.

Последен пат кога ETH / USD се тргуваше на тоа ниво беше во септември 2018-та година, парот поминувајќи цел круг за околу девет месеци во ист патерн, кој му се приближува на биткоин.

7 дневната цена на Етер

Другите први дваесет altcoins по пазарен капитал поминаа помалку импресивно. Исклучоците беа monero (XMR), со што се зголемија дневните добивки од 8% и достигна 109 долари, а binance coin (BNB), која порасна за 7,2% постигна нов рекорд од 37,18 долари.

Вкупниот пазарен капитал на сите криптовалути сега изнесува нешто помалку од 300 милијарди долари, што е највисоко од јули минатата година. Од тоа, биткоин има 57,7% доминација на пазарот – ново највисоко ниво од декември 2017-та година, кога BTC труваше на 20000 американски долари.

Leave a comment