Биткоин цената опадна за 10% во рок од 24 часа, причина загриженоста околу Libra

Цената на Биткоин (BTC) опадна повеќе од 10% на 11-ти јули, како што пазарите реагираат на критиките кон Libra на Facebook од висок американски пратеник.

Податоците од Coin360 го покажуваат поголемиот дел од криптовалутите во црвено овој четврток, неколку часа откако претседателот на Федералните резерви, Џером Пауел, изјави дека Facebook не треба да продолжи со развојот на својата монета.

Libra, која има за цел прво да дејствува како метод на прекугранични исплати, го зафати Биткоин во последниве недели, со коментатори кои тврдат дека нејзиниот јавен профил бил само за публицитет и да влијае на самиот Биткоин.

Барањата на Пауел, кои се слични со мислењата на некои од претставниците на Комитетот за финансиски услуги на Сенатот, ја поттикнуваат таа теорија.

“Libra предизвикува сериозна загриженост во врска со приватноста, перењето пари, заштитата на потрошувачите, финансиската стабилност”, изјави тој за време на говорот пред конгресната комисија.

“Ова се грижи кои треба да бидат темелно и јавно разгледани”.

Од прес време, BTC/ USD тргува со пад од 10,4% на 11.530 долари, претходно искачувајќи се за 13.160 долари во последниве денови.

7 дневната цена на Биткоин

Altcoins, пак, испорачаа забележително полоши перформанси, како што се падна цената на Биткоин, падна и цената на неколку средства во првите дваесет по пазарен капитал дури до 15% и повеќе.

Етер (ЕТH), најголемиот altcoin, изгуби слична сума како Биткоин, достигнувајќи 272 долари и повторно ја губи поддршката од 300 долари.

7 дневната цена на Етер

Меѓу најлошите изведувачи беа Bitcoin SV (BSV), која загуби 17,2%, и EOS (EOS), што имаше пад од 20,2%.

Leave a comment