Биткоин скокна над 12000 долари, доминацијата го достигнува нивото од декември 2017-та година

Најпопуларната криптовалута биткоин, го продолжува својот раст и само што додаде уште 1000 американски долари за денес, надминувајќи ја вредноста од 12000 американски долари.

Покрај тоа, доминацијата на биткоин, или процентот на вкупниот пазарен капитал, достигна 61%, последен пат видено во декември 2017-та година, кога монетата достигнала 20000 американски долари.

Од прес време, биткоин тргува со 12600 долари и е зголемен за повеќе од 10% во изминатите 24 часа, 33% во изминатата недела и повеќе од 96% во изминатите 12 месеци. Последен пат на ова ниво беше во јануари 2018-та година.

Големата крипто берза Binance, во едно неодамнешно истражување изјави дека од биткоин се очекува да продолжи да доминира на пазарот во текот на 2019-та година, а над 50% од клиентите Binance VIP & Institutional  предвидуваат дека доминацијата на биткоин ќе остане во опсегот од 40% -60% до крајот на 2019-та година.

Проток на пари кон биткоин во последните 24 часа (во USD):

Tether: 4,07 милијарди

USD 1,11 милијарда

Euro: 285,8 милиони

JPY: 258.34 милиони

CNY: 229,46 милиони

KRW: 82 милиони

GBP: 73 милиони

“Ова можеби е најнепредвидливиот пазар во Биткоин што некогаш сум го видел. Не губите биткоини поради алчноста.” Искрено немам поим што ќе се случи”, изјавил на Twitter Френсис Пулио, извршен директор и ко-основач на Kанадската берза BullBitcoin.

Во меѓувреме, етереум е вториот најдобар изведувач меѓу првите 10 монети по пазарен капитал. Таа се зголеми од повеќе од 6% и тргува со 346 долари.

Други монети од првите 10 денес се со 2% добивки.

___

Проток на крипто од биткоин во други монети во изминатите 24 часа (во американски долари):

Етереум: 1,63 милијарди

Litecoin: 959 милиони

XRP: 504 милиони

ЕОЅ: 455 милиони евра

Bitcoin Cash: 391 милиони

NЕО: 158 милиони

Zcash: 146 милиони

Вкупниот пазарен капитал се зголеми за речиси 7%, на 357 милијарди американски долари.

Leave a comment