Биткоин победи на Google трендовите во 2018-та година како најпопуларно пребарување

Google податоците покажуваат дека “Што е Биткоин?” е најпопуларното пребарување во Соединетите Американски Држави и Обединетото Кралство за 2018-та година, покажувајќи дека Биткоин (BTC) оваа година е најчест поим во јавната свест.

Забележувајќи различни достигнувања во рангот на пребарувањето во текот на изминатите дванаесет месеци, последната нестабилност на Биткоин го разгоре интересот на јавноста и околу неговата повторна стабилност.

“Што е Биткоин” моментално е на врвот на овогодинешната листа за “Што е …?”, Додека годишните списоци исто така вклучуваат уште едно пребарување поврзано со криптовалути.

Додека Биткоин е на врвот на листата на “Што е …”, главната валута го изгубила својот ранг на “Како да …” пребарувања од втората највредна криптовалута, Ripple (XRP). Во текот на 2018-та година, корисниците се повеќе гуглаа за тоа како да купат XRP, со “Како да купам Ripple” пребарувањето сега на четврто место во листата на Google “Како да …”, додека Биткоин во моментов е осмото место.

Зголемената популарност на Ripple најверојатно ќе биде усогласена со неодамнешниот притисок за публицитет – особено неформално во социјалните медиуми.

И покрај целокупното пребарување на “Биткоин” на Google кое опадна за 75 отсто од јуни, терминот беше сè попопуларен од имињата на познати ѕвезди, како што е на пр. Бијонсе.

Во средината на ноември, додека спорно hard fork на криптовалутата Bitcoin Cash (BCH) предизвика нестабилност на пазарите, интересот за пребарување низ целиот свет за “Биткоин” го достигна својот врв овие 6 месеци, и полека опаѓаше во следните недели.

Во моментов, Јужна Африка, Холандија и Гана ги претставуваат првите три извори на пребарувања за “Биткоин”.

Интересно, пребарувањата “Ripple” во меѓувреме останаа практично рамни од мај.

Leave a comment