Биткоин падна под 9600 долари, додека повеќето altcoins се со големи загуби

Недела, 28-ми јули – Повеќето од топ 20 криптовалути известуваат за загуби во текот на денот, во исто време кога Биткоин (BTC) падна под вредноста од 9600 долари.

Биткоин моментално е намален за 5,90% на денот, тргувајќи со 9,495 долари од прес-време, според Coin360. Гледајќи ја неделната табела, монетата е намалена за 12,68%.

Банката на Кина, една од четирите најголеми државни комерцијални банки во земјата, неодамна објави инфографија на својата веб-страница и илустрирајќи што е Биткоин (BTC), како функционира и зошто е вреден.

Етер (ЕТH) ја задржува својата позиција како најголем altcoin по пазарен капитал, која во моментов изнесува 22,3 милијарди долари. Вториот најголем altcoin, XRP на Ripple, има пазарен капитал од 13 милијарди долари од прес-време.

Coin360 податоците покажуваат дека ЕТH забележала загуба во вредност од околу 5% во текот на последните 24 часа. Од прес-време, ЕТH тргува на околу 209 долари. Во текот на неделата цената на монетата опадна за околу 9%.

Како што објавуваа крипто медиумите, институционалната крипто берза во Сан Франциско, Open Exchange, сугерираше дека етер можеби не е повеќе altcoin.

XRP е намален за речиси 2,95% во текот на последните 24 часа и моментално тргува со околу 0,310 долари. Во текот на неделата, монетата е намалена за околу 6,7%.

Меѓу првите 20 криптовалути, единствената која е во добивка е Unus Sed Leo (LEO), што е во пораст од 0,56% од прес-време.

Leave a comment