Биткоин падна на 10000 долари и се уште е во опаѓање

И покрај надминување на 12000 долари неколку пати овој месец, Биткоин (BTC) се намали на 10000 американски долари во неодамнешниот пад. Најголемата криптовалута последен пат тргуваше под 10000 американски долари на 31-ви јули.

Нешто порано овој месец, експертите беа оптимисти околу растот на Биткоин, повикувајќи се на геополитичките тензии – особено тековната трговска војна на САД и Кина – како причина за неговиот евентуален континуиран успех. Главниот извршен директор на Galaxy Digital, Мајк Новограц, коментираше на 5-ти август за оваа можност, велејќи:

„Со јуаните над 7.0, валутна војна, нестабилноста во Хонг Конг и почетоците на одлив на капитал, можеме да дочекаме убедлив раст на Биткоинот“.

Ко-основачот на фирмата за истражување на пазарот DataTrek Research, Николас Колас, неодамна изјави дека инвеститорите во Хонг Конг и Аргентина го користеле оригиналниот крипто како безопасно средство за засолниште. Придонесувач на Forbes и поранешен извршен директор во Deutsche Bank, Питер Цир неодамна напиша статија дека Биткоин е водечки показател за скриени геополитички тензии.

Крипто инвеститорите, наводно, сега се поделени во три главни табори во однос на предвидувањата на цената на Биткоин. Нај bearish расположените велат дека Биткоин ќе се повлече на 8500 – 7500 долари, додека умерените велат дека тој ќе се консолидира помеѓу 9000 и 12000 долари пред да намалувањето на неговите награди во 2020-та година.

Bulls остануваат незадоволни од неодамнешните трендови на цените и остануваат уверени дека Биткоин ќе го задржи своето годишно високо ниво и ќе продолжи да се искачува. Корелативни податоци со Tether (USDT) сугерираат дека ќе достигне 20000 USD за околу еден месец.

Од прес време, Биткоин тргува на 10083 долари, што претставува намалување за 5,81% на денот и скоро 16% за неделата според податоците од Coin360.

Leave a comment