Биткоин ни донесе нов свет каков што можевме само да си замислуваме

Статијата е напишана од Мајк Белше, ко-основач и извршен директор на BitGo.

Во 10-те години откако беше објавенa биткоин белaта книга, нашето разбирање на светот околу нас се промени.

Воведувањето на глобална, дигитална валута која може да постои без централен авторитет ги отвори нашите очи за можностите за пари – тоа може да биде различно од она што го знаеме. Како заедница, ние сега сме поупатени кон можностите за дигитална економија и откривме што значи да дејствувате како ваша сопствена банка – и тоа е неверојатно ослободување.

Исто така е неверојатно дека оваа промена се случила само за една деценија.

Ќе признаам дека кога првпат ја прочитав белата книга бев скептичен. Некои од споменатите прашања, како двојно трошење, не се регистрираа како проблеми кои претходно беа потребни за решавање. Комплицираниот лавиринт на фармањето, јазли, блок награди и proof-of-work направи мрежата да изгледа неверојатно.

Вториот пат кога го прочитав, бев заинтригиран; би можела ли оваа комплексна мрежа навистина да ги процесира трансакциите во светот?

По трет пат, знаев дека биткоинот вреди да се следи, и тука се причините зошто

  1. Биткоин ни ги отвори очите кон фактот дека можеме да смениме пари

Повеќето луѓе никогаш не мислат, “што е пари?” или “што ги прави парите добри?” Ние сме научени во училиште дека монетарните системи еволуирале од некој вид на рудиментирана размена, но зошто? Како? Дали дигиталната форма на пари може да биде подобра? Како и многу други, прво ги разгледав овие прашања откако прочитав за биткоинот, а одговорот е апсолутно да – можеме да создадеме подобра форма на пари.

2. Првата значајна дигитална готовина

Белата книга го означи воведувањето автономија и слобода на контрола врз сопствените средства. Со биткоин, вашите пари навистина се само ваши пари.

3. Time-stamping дигитални податоци

Решението на Биткоин за проблемот со двојно трошење отиде подалеку од неговата мрежа; тој решава виртуелен светски проблем со гаранција за уникатна сопственост на било кој дел од податоците. Издавањето на потврдени временски ознаки за трансакција до јавна ledger го прави така што парите не можат да се копираат. Истата технологија ветува и во многу други нејзини применувања.

4. Супериорни клучеви и брави

Употребата на крипто клучеви и брави ни дава најдобри лични безбедносни мерки за дигитални средства што сме ги имале – тие се нераскинливи.

256-битен случаен број (ака “приватен клуч”) е супериорен во однос на кој било физички клуч. Всушност, овие клучеви се толку добри што повеќе не имаме потреба од посилни клучеви или брави – проблемот е како да им обезбедиме на корисниците доволно добри интерфејси за лесно и безбедно управување со нивните клучеви?

Добро осмислениот UI / UX ќе биде неверојатно важен за движењето на овој напредок, додека multisignature клучевите, воведени од BitGo, помагаат во решавањето на проблемот.

5. PKI 2.0

Биткоин демонстрираше една од првите значајни, широко распространети, јавни намени за јавна клучна инфраструктура (PKI), користејќи ја за проверка на кориснички идентитети и олеснување на трансакциите. PKI потекнува околу од 1970-тите, но пред биткоин, можеби единствената забележителна апликација беше обезбедување имиња на домени со HTTPS (ака SSL или TLS).

6. Нема потреба од third-partys

Историјата ни покажува дека third-party системите честопати не успеваат.

Сатоши го препозна ова, и разви на консензусен протокол кој го ослободи системот за дигитални пари од проблематични и скапи third-partys. Т.н. доверливи посредници кои создаваат ризик за другата договорна страна за корисниците; тие се потпираат на завршување на трансакциите, но обезбедуваат можност за неуспех.

Кредитните картички се пример за ова: тие нè изложуваат на ризик и потоа наплаќаме такси за трансакции за да го покриеме тој ризик. Биткоин ја отстрани потребата за овие организации.

7. Отстранување на вештачка инфлација

Инфлацијата првенствено е предизвикана од излишно печатење на пари. Фиксната понуда на Биткоин ја елиминира моќта за печатење на централните власти и ја дава во раце на компјутерот – вашите пари повеќе не може да се контролираат или разделуваат.

Луѓето историски ја имаат уништено секоја економија што некогаш сме ја осмислиле, но дали можат добро осмислените наредби дадени на компјутерите да го спречат ова? Мислам дека да.

8. Пари за глобална економија

Криптовалутите се нов вид на трговија; ние никогаш не сме имале форма на пари што лесно може да се размени преку границите.

Биткоин ни дава нов начин да се поврземе низ јурисдикциите, отворајќи нови економии. Ова е значајно за BitGo каде што им служи на клиентите во повеќе од 50 земји со повеќето од нив користејќи го Биткоин.

9. Моќност на поединецот

Биткоин дава целосна слобода на изборот на пари. Пристапот и користењето се демократизирани така што секој може да учествува насекаде.

Во воведувањето на подобар паричен систем, биткоин истакна што не е во ред со нашиот постоечки банкарски систем. Глобалното движење, верификацијата на идентитетот и замената на парите сега се проблеми на минатото.

10. Компјутерите следат правила

Белата книга ја изложи долгорочната способност на биткоин да нè спаси од нас самите. Луѓето прават грешки и додека тоа е константа, тоа не е нешто за што можеме да се подготвиме. На нас ни е исто така, доста тешко да следиме правила, додека компјутерите се одлични во ова. Отворениот сет на правила управувани од компјутери прави стабилен економски систем кој не е подложен на човечка грешка.

————————————————————————————————————————————————–

Со овие трансформативни нови пари дојде потребата за безбедно и сигурно складирање. Така се создаде BitGo; Складирав Биткоин за моите пријатели на лаптоп. Но, колку повеќе Биткоин складирав, толку повеќе сфаќав  дека ќе биде потребно софистицирано решение за да го зачувам. Ова доведе до развој на BitGo multi-signature протоколите, а подоцна и на напредни мулти-кориснички протоколи, проследени со напредни безбедносни политики и многу повеќе.

Ако ми кажевте во 2012-та година, кога првпат ја прочитав белата книга, дека ќе завршам со складирани милиони долари во биткоин на лаптоп што ќе доведе до безбедносно решение за милијарди долари вредни дигитални средства ширум светот, не знам дали би можел да го замислам.

Во 10-те години од лансирањето на биткоин белата книга, нашиот свет е доста променет – но ова е само почеток.

 

Leave a comment