Биткоин над 4.000 долари, расте цената и на другите криптовалути

Недела, 23-ти декември – сите главни 20 криптовалути се со умерени придобивки, а цената на Биткоин (BTC) повторно е над 4.000 долари, според податоците на CoinMarketCap.

На прес-време, Биткоин е речиси скокнал за четири проценти вчера, тргувајќи со 4,050 долари. Гледајќи ја неделната табела, сегашната цена е пониска од петокот кога тргуваше на 4.200 долари; но криптовалутата се уште тргува значително со 3.294 долари – почетната точка оваа недела.

Неделната цена на Биткоин

Ripple (XRP) – втора по големина криптовалута по пазарна капитализација – има стекнато повеќе од пет проценти вчера, тргувајќи со 0,374 долари од прес време.

На неделната табела, сегашната цена е значително повисока од 0,292 долари, цената со која XRP ја започна неделата. Сепак, сегашната цена е малку пониска од високото ниво од 0,389 долари достигнато во средата.

Неделната цена на Ripple

Еthereum (ЕТH) останува третата по големина криптовалута по пазарно ограничување, со зголемување од 15 отсто во последните 24 часа. Од прес-време, ЕТH тргува со 128 долари, откако го започна денот на 111 долари и достигна рекордни 133 долари.

На неделната табела, сегашната цена е значително повисока од 87 долари, што беше вредноста на ЕТH во понеделникот.

Неделната цена на Ethereum

Меѓу првите 20 криптовалути, некои известуваат за позначајни стапки на раст. Имено, NEO има добиено 12 отсто, а ЕОS исто така е зголемена за скоро 12 отсто. Cardano (ADA), Litecoin (LTC), IOTA и Ethereum Classic (ETC) се речиси за 10 проценти.

Комбинираната пазарна капитализација на сите криптовалути се зголеми на над 135 милијарди долари од прес-време. Ова го става актуелниот пазарен капитал во близина на својот неделен износ од над 137 милијарди долари, откако ја започна оваа недела со само 104 милијарди долари.

Ко-основачот на Ethereum, Џозеф Лубин, на Twitter објави дека периодов е “крипто дното од 2018-та година”. Тој понатаму додаде дека од неговата перспектива “иднината изгледа многу светла”.

Претходно оваа недела, двајца конгресмени од САД воведоа двопартиски закон со наслов “Акт за таксономија за токени”, кој предлага тие да се изземат од сметањето дека се хартии од вредност.

Leave a comment