Биткоин е најуспешната класа на средствa во светот во последните 10 години, вели Помплиано

Инвеститорот на крипто, Ентони Помплиано, вели дека Биткоин (BTC) најверојатно ќе падне на 85 отсто од својата највисока вредност до сега – околу 3.000 американски долари. Помплиано ги даде своите прогнози за време на интервјуто за CNBC Squawk Box на 26-ти ноември.

Партнерот во крипто инвестициската фирма Morgan Creek Digital Assets тврди дека иако “Биткоин беше преценет во декември 2017-та година” – со притисокот на продажбата оваа година, последователно ја намалува цената – има неколку важни фактори поврзани со долгорочната вредност на средството, кои се важни да се запаметат:

“Прво, [Биткоин] е најсигурен слој за порамнување на трансакциите во светот, па затоа мора да вреди нешто […] тоа е најдобрата класа на средства во текот на изминатите десет години – ги надмина S & P, DOW, NASDAQ, итн. најдолгиот bull run. Тоа доживеа две паѓања од 85% во тоа време, но [тоа] е се уште над 400 проценти во последните две години.”

Трето, додаде тој, целата акција околу цената на Биткоин во минатите години е управувана од инвеститори на мало – пред каква било значајна вмешаност од главните институционални играчи, како оние кои сега се подготвени да влезат во крипто-просторот следната година. Големите играчи ги вклучуваат Fidelity и New York Stock Exchange (NYSE) операторот Intercontinental Exchange (ICE).

Помплиано тврди дека неодамнешниот “wash-out” на крипто пазарите е барометар на патерни на инвеститори на мало; во текот на својата малопродажна историја во 2017-та година, криптовалутата се тргувала како “високо испарливи шпекулативни средства”. Спротивно на тоа, тој продолжи, неодамнешното инволвирање на институциите првенствено се спроведува преку помалку транспарентни over-the-counter (OTC) тргувања, каде што трендовите се не веднаш очигледни и потешко е да се добие увид во нив.

Наполиано на крајот беше запрашан за намалување на профитните маргини за фармачите на крипто, бидејќи вредноста на средството паѓа. Тој призна дека надвор од регионите со изобилна ниска цена, како што е Кина – каде што тврдеше дека фармачите можат да фармаат биткоин за околу 2.000-2.500 долари – гледаме сличен  “wash out” на фармачите во областите каде што трошоците за електрична енергија се приближуваат до 6.000 долари или 6.500 долари. Овие последниве, изјави тој, “сега се под вода”.

Како што претходно беше објавено, Morgan Creek Digital е поддржан од институционалната инвестициона куќа Morgan Creek Capital, која има 1,5 милијарди долари средства под управа. Фирмата лансираше Digital Asset Index Fund на крајот на август, со што на акредитираните инвеститори им се дава индиректна изложеност на Биткоин, Ethereum и осум други големи капитални средства, но не и пред-исфарманите криптовалути како што се Ripple (XRP) и Stellar (XLM).

Вчера во својата изјава, Вини Лингам, извршниот директор на стартапот за управување со идентитетот Civic, предвиде дека Биткоин ќе тргува со опсег помеѓу 3.000 и 5.000 долари за најмалку три до шест месеци; ако монетата не успее да се искачи малце повисоко, може да ја изгуби поддршката од 3.000 долари.

Биткоин во моментов тргува со 3.730 долари од прес време, што е нешто повеќе од 6 проценти во текот на изминатите 24 часа.

Leave a comment