Биткоин дебата: Дигитализираното злато “единствениот тип на крипто кој може да успее”

Американскиот брокер Питер Шиф “технички изгуби” од извршниот директор на ShapeShift и крипто-коментаторот Ерик Ворхис на “Биткоин дебатата” нкоја се одржа на 2-ри јули на SoHo Forum.

Двајцата финансиски лидери дебатираа за моментално најдобрата криптовалута Биткоин (BTC) и нејзината основна блокчејн технологија, испитувајќи го потенцијалот за масовно усвојување, споредувајќи ги биткоин и другите криптовалути со други типови на средства како што се fiat парите и златото.

Ворхис, фаворитот на биткоин дебатата, тврдеше дека биткоин на крајот ќе стане замена за државните пари, додека владините структури ќе бидат реорганизирани користејќи блокчејн технологија. Ворхис го опиша биткоин како “врвно добри пари” фалејќи ги неговите деливост, издржливост, флексибилност, преносливост и децентрализирана природа, наведувајќи:

“Биткоин ќе победи, бидејќи досега нема конкуренција кога се во прашање пари, а биткоин моментално е најдобрата нивна алтернатива. Бидејќи е децентрализиран, тој не може да се запре. “

Ворхис истакна дека неговото масовно усвојување нема да се случи веднаш или наеднаш, тврдејќи дека биткоин “едноставно, постепено ќе почне да се користи како повремена алтернатива на fiat”.

Од другата страна, инвеститорот на злато и финансискиот коментатор Шиф тврди дека биткоин нема да успее во иднина и ќе работи како замена за fiat  пари бидејќи не е поддржан од ништо освен “довербата” на купувачите.

Шиф широко зборуваше за вредностите и карактеристиките создадени од средствата на благородните метали, имено златото, тврдејќи дека фактот дека еден американски долар некогаш бил поддржан од злато е она што му овозможило да собере доверба со текот на времето. Шиф тврди дека златото не мора да се натпреварува со било кое друго средство, вклучувајќи го и биткоинот, кој “ги реплицира сите својства на златоти, освен најважниот – самиот метал”. Аргументот на Шиф за тоа зошто златото е вредно како елемент се базира на фактот дека е девиза и “е вреднувано како скапоцена стока низ илјадници години”.

Шиф, како и многу бранители на златото од биткоин, изрази загриженост поради фактот што не е можно да се дознае колку биткоини вреди златото или кој било друг физички вреден производ:

“Тој нема вистинска вредност во себе како производ, не постои начин да се поврзе цената на биткоин со цената на нешто друго”.

Продолжувајќи го својот аргумент, инвеститорот тврдеше дека постоењето на повеќе различни криптовалути е слабост, наведувајќи дека “има само едно злато, никогаш нема да постои друго како него.” Шиф истакна дека постојат, сепак, алтернативи на биткоин, кои според него, имаат “токму исти својства [како биткоинот]”:

“Сега има 15.000 криптовалути што можат да направат сè што биткоин може да го направи. Некои од нив можат да го направат тоа подобро, побрзо и поевтино. Нема бројно ограничување за креирањето на други дигитални валути.”

Шиф заклучи:

“Ако сакате да одите кон иднината, морате да се осврнете и кон минатото. Иднината на парите е златото. “

Брокерот објасни дека ако вредноста на критовалутите некогаш треба да биде поддржана од златото, или “од вистински пари”, тогаш тоа ќе биде “единствениот вид на криптовалентност што може да успее”.

Шиф, сепак, се согласи со Ворхис за слабостите на постојниот девизен монетарен систем, тврдејќи дека “нема да проработи”. Сепак, инвеститорот тврди дека биткоин “не е подобрување”, велејќи дека се уште е “ризично средство” кое луѓето го купуваат со надеж дека ќе заработуваат повеќе пари.

На друга дебата во Њујорк во април, американскиот инвеститор во ризичен капитал и поддржувач на биткоин, Тим Драпер, тврдеше дека биткоин е “поголем од интернетот”, како и голем број други големи случувања во историјата на човештвото. За време на дебатата, инвестицискиот магнат го искажа своето често повторено предвидување дека за пет години од сега, луѓето што купуваат кафе со fiat ќе бидат “исмејувани” поради тоа што не користат крипто.

 

Leave a comment