Биткоин го завршува ноември со најлошиот месечен пад во последните 7 години

Биткоин го заврши својот најслаб месец за седум години во однос на месечно намалување на цените.

Најголемата криптовалута во светот го започна ноември по просечна цена на берзите од 6,341 долари, но од 0:00 UTC на 1-ви декември тргува со само 3.964 долари, според Bitcoin Price Index на CoinDesk.

Како што може да се види, падот на цената на биткоин во износ од околу 2.400 долари создаде месечни перформанси од -37,4 проценти, што е најлошиот рекорд од август 2011-та година, кога падна од околу 8 до 4,80 американски долари за да процени 40 проценти месечна загуба, според податоците од Индексот на биткоин цени (Bitcoin Price Index (BPI)).

https://www.datawrapper.de/_/NG8Fd/

Бидејќи биткоин е најголемата криптовалута во однос на пазарна капитализација со значителна разлика, која сега се состои од 53,5 проценти од вкупниот пазар, сите други криптовалути имаат тенденција да го следат нејзиното водство кога станува збор за перформансите на цената.

Како резултат на тоа, поширокиот пазар претрпе значителни загуби во ноември, со само една од најголемите 25 криптовалути во светот која може да се пофали со месечна добивка.

Исклучокот беше bitcoin SV, fork off (одделен) од оригиналниот bitcoin cash блокчејн, но сепак опстои доволно долго за да се здобие со вкупни 22 дена пораст на цената на CoinMarketCap.

https://www.datawrapper.de/_/SXOv6/

Како што може да се види во горенаведениот графикон, двоцифрените загуби во ноември беа чести меѓу најголемите криптовалути во светот. Тezos (XTZ) беше најлошиот изведувач во месецот, како одраз на загубата од 61,5 отсто со bitcoin cash (BCH само 3 отсто зад себе.

Освен тоа, просечната продуктивност на првите 10 криптовалути по пазарна капитализација изнесува -30 проценти, додека просечната изведба на сите 25 е -37 проценти.

Месечна табела на пазарната капитализација

Со оглед на тоа што пазарната капитализација е функција во однос на цената на криптовалутата, помножена со нејзиното циркулирачко снабдување, капитализираноста на вкупниот пазар секогаш е на удар кога цените се соочуваат со голем пад.

На почетокот на ноември вкупната пазарна капитализација забележа вредност од 203 милијарди долари, но денес таа бројка изнесува 130 милијарди долари, што претставува загуба од 35 отсто.

Вкупната капитализација на пазарот на криптовалути сега изгуби повеќе од 690 милијарди долари и 83 отсто од нејзината вредност, одкога го достигна својот највисок врв од 820 милијарди долари во јануари, според CoinMarketCap.

Leave a comment