Банка на Јапонија: Дигитални валути издадени од Централната банка не се ефективна економска алатка

Заменик-гувернерот на Банката на Јапонија (BOJ) Масајоши Амамија неодамна го повтори својот негативен став кон дигиталните валути издадени од централната банка (CBDC), објави New York Times на 20-ти октомври.

Говорејќи во саботата на состанокот во централна Јапонија во Нагоја, Амамија изрази сомневање во користењето на CBDC, тврдејќи дека ваквите дигитални валути веројатно нема да ги подобрат постојните монетарни системи. Амамија, исто така, изјави дека BOJ не планира да издаде дигитални валути.

Статијата објави дека некои финансиски експерти сметаат дека CBDC е алатка на централните банки за контрола на економијата, откако каматните стапки паѓаат на нула. Според оваа теорија, CBDC ќе им овозможи на централните банки да ја стимулираат економијата со наплата на поголем интерес за депозитите од поединци и фирми, што пак ќе ги поттикне да трошат повеќе пари.

Амамија ја доведува во прашање таа теорија, тврдејќи дека интересот за трошење на валутите издадени од централните банки ќе работи само ако централните банки ги елиминираат девизните пари од финансискиот систем. Инаку, јавноста и понатаму ќе продолжи да ги конвертира дигиталните валути во готовина, со цел да избегне плаќање на камата:

“Со цел централните банки да ја надминат нултата ниска граница на номиналните каматни стапки, тие ќе треба да се ослободат од готовина во општеството.”

Елиминацијата на fiat пари во Јапонија не е “опција за нас како централна банка”, бидејќи готовината се уште е популарен метод за плаќање во земјата, тврди Амамија.

Заменик-гувернерот на BOJ истакна дека банката не планира создавање CBDC што може да биде широко користени од јавноста за целите на порамнување и исплата. Пренасочувањето на крипто од издадените банки од постоечките суверени валути се смета за “доста висока пречка”, додека крипто активите често се поврзуваат со шпекулативни инвестиции и не претставуваат стабилно средство за плаќање, истакна тој.

Во април, Амамија даде слична скептична изјава за CBDC, тврдејќи дека крипто-поддржувана валута од државата може да има негативно влијание врз постојниот финансиски систем. Меѓутоа, во тоа време, Амамија тврдеше дека банката сé уште гледа за новите fintech како крипто во иднина.

Претходно оваа недела, Јапонскиот комитет за даночни полиси одржа дискусија со цел да го олесни процесот за поднесување на данок за криптовалути, при што учесниците повикаа да го ублажат постоечкиот комплексен режим за поднесување на даноците.

На 16-ти октомври, Јапонскиот гигант за пораки LINE започна тргување со својот неодамна развиен LINK (LN) токен на својата домашна BITBOX крипто берза.

Leave a comment