Банка на Шпанија: Биткоин не може да ги реши проблемите на традиционалните платежни системи

Официјален претставник од централната банка на Шпанија, Банката на Шпанија (BDE) верува дека Биткоин (BTC) не е во можност да ги реши проблемите со кои се соочуваат главните платежни системи. Заменик-генералниот директор на BDE за финансиски иновации и пазарна инфраструктура, Карлос Колеса, даде свое мислење за водечката криптовалута во извештајот објавен во неделата, 17-ти февруари.

Според студијата на Cointelegraph en Español, студијата наречена “Биткоин: решение за платните системи или решение за барање на проблем?” Е означено како “повремен документ”. Ова значи дека Банката на Шпанија не мора да го дели ставот на авторот.

Колеса го спореди Биткоин со традиционалните платежни системи и финансиски посредници. Прво, тој вели дека блокчејнот на биткоин процесира само 250.000 трансакции дневно, што е релативно мал волумен за глобален систем. На пример, главниот Шпански малопродажен систем, Sistema Nacional de Compensación Electrónica (SNCE), наводно, од ден на ден, секојдневно управувал со околу 7.2 милиони исплати.

Со оглед на тоа што фармерите на биткоин мора да одобруваат трансакции, плаќањата со Биткоин се бавни, и времето потребно за трансакции е наводно непредвидливо. Така, Proof of Work (PoW) всушност го ограничува капацитетот на целиот систем, наместо да дава придобивки, заклучува Колеса. Во извештајот понатаму се наведува дека отсуството на управување и координација ги попречува подобрувањето на системот.

Според Колеса, комбинацијата на приватни и јавни клучеви е многу несигурен систем кој е подложен на различни видови измами. Покрај тоа, во извештајот се наведува дека губењето на приватни клучеви значи дека средствата на корисниците никогаш не можат да се обноват.

Извештајот го одразува ставот на некои биткоин скептици, како што е Нуриел Рубини, кои веруваат дека криптото е всушност многу централизирано. На пример, крипто има провизии за трансакции, а брзината на плаќање зависи од неговата стапка. Просечната стапка е поставена од фармачките базени, кои, според експертот, имаат доволно моќ да го контролираат системот за да добијат повеќе награди. Колеса заклучува:

“Малку е веројатно дека Биткоин во својата сегашна модификација ќе има значително влијание врз финансискиот сектор како алтернатива на традиционалните платежни системи.”

Претходно овој месец банката издаде потсетник за граѓаните, предупредувајќи за ризиците поврзани со криптовалутите. Во документот се забележува дека тие се уште не се регулирани во земјата, додека берзите не се одобрени од централната банка и затоа средствата што се складирани таму не можат да бидат заштитени од владата. Покрај тоа, гувернерот на BDE, Пабло Хернандез де Кос, утврди дека крипто “не може да замени пари и не е средство за плаќање”.

Leave a comment