Банка на Америка: блокчејн пазарот би можел да стигне 7 милијарди долари, со што би им дал поддршка на Amazon, Microsoft

Банката на Америка (BoA) проценува дека блокчејн пазарот може да стигне 7 милијарди долари и да обезбеди голем поттик за корпоративните гиганти, како што се Microsoft и Amazon, објави CNBC на 2-ри октомври.

Додека аналитичарите на BoA се воздржуваа од ставање “временски печат” на индустријата во постанувањето главен, мулти-милијардерски адресибилен пазар, тие, наводно, ги засноваа своите проценки на тоа дека два проценти од корпоративните сервери ќе бидат искористени за стартување на блокчејн по цена од 5,500 долари годишно.

Аналитичарот на BoA, Каш Ранган, изјави за CNBC дека технологијата е добро прилагодена за некои од најголемите светски корпорации, наведувајќи како пример дека:

“Amazon ќе има корист од зголемената побарувачка за cloud services од имплементацијата на блокчејн, додека подобреното следење на синџирот на снабдување треба да ги направи поефектните операции на Аmazon.”

Сепак, Ранган нагласи дека иако многу потенцијални случаи на употреба на блокчејн се широко признаени, “целосните производи / услуги сè уште не се изградени и не се користат во производството”, оставајќи го нејасен капацитетот на технологијата да генерира капитал во вистинскиот свет.

Ранган додаде дека иновацијата на дистрибуираните ledger системи може да ги однесе т.н. “софтвер како сервис” (SaaS) модели на следното ниво преку имплементирање на “блокчејн како сервис (BaaS)”. Ранган ја избрал популарната Azure блокчејн платформа на Microsoft како истакнат пример, во кој се наведува:

“BaaS на Azure нуди услуги како паметни договори и други апликации од трета страна, и треба да имаат корист како што се зголемува употребата на блокчејн на Azure.”

Меѓу другите корисници од висок профил, кои се подготвени да имаат корист од блокчејн, BoA ги вклучи Oracle, IBM, Salesforce.com и VMware, како и главни играчи  индустрии за недвижнини и хипотеки, како што се Redfin, Zillow и Lendingtree.

Имено, многу од фирмите признати од страна на BoA веќе направиле големи чекори во блокчејн просторот.

Свежи податоци објавени кон крајот на август откриле дека IBM се натпреварува со Кинескиот гигант за е-трговија, Alibaba, за највисоко место на новите глобални листи според бројот на патенти поврзани со блокчејн што тие ги поднеле до денес. Ова лето, технолошкиот гигант IBM го склучи петгодишниот договор вреден 740 милиони долари со Австралиската влада за користење блокчејн за подобрување на безбедноста на податоците и автоматизација во федералните оддели.

Microsoft, од своја страна, први го најавија лансирањето на својата Ethereum платформа за  cloud computing, Azure уште од 2015-та година и продолжува да го подобрува производот. Cloud платформата на Amazon Web Services (AWS) оваа пролет воведе рамка за Ethereum и Hyperledger Fabric која им овозможува на корисниците да градат и управуваат со сопствени децентрализирани блокчејн апликации (DApps).

Leave a comment