Банката на Лихтенштајн создаде крипто платформа за институционалните инвеститори

Една приватна банка во Лихтенштајн воспостави платформа за тргување со криптовалути за институционални инвеститори. Bank Frick со седиште во Балзерс ќе ја понуди услугата преку својата нова подружница DLT Markets AG.

Инвеститорите ќе добијат пристап до повеќе крипто пазари

Според соопштението објавено од страна на банката на 20-ти февруари, DLT пазарите ќе им обезбедат на своите клиенти инфраструктурен пристап за купување и продавање на дигитални средства од неколку берзи. Компанијата соопшти дека “им овозможува на инвеститорите да тргуваат и да управуваат со дигитални токени во регулирано опкружување, како што се навикнати на традиционалниот бизнис со хартии од вредност”.

Платформата, исто така, ќе администрира податоци за нарачки и ќе врши процеси на управување со ризици, како дел од напорите за сигурно резервирање на средствата и плаќањата, се вели во извештајот. Во исто време, Bank Frick ќе обезбеди затворски услуги за институционалните инвеститори кои тргуваат со криптовалути, кои ќе мора да се усогласат со барањата за целосно познавање на know-your-customer прописите и спречувањето на перење пари.

Роџер Вурзел, главен извршен директор на DLT Markets, кој има искуство со тргување на акции и деривати во Deutsche Bank, изјави:

“Ние создаваме уникатна понуда на пазарот за институционални инвеститори во областа на новата дигитална токенска класа на средства. Со нашата целосно регулирана платформа, ние се нудиме професионализам во однос на тргувањето со дигитални токени и криптовалути.”

Роџер Вурзел

Лихтенштајн покажал голем ентузијазам за прифаќање на криптовалуи и блокчејн технологијата која ги поткрепува. Сместени меѓу Австрија и Швајцарија, малата земја се обиде да привлече крипто компании преку пријателска легислатива, иако се соочува со конкуренција од други мали европски земји како Гибралтар и Малта. Централната банка на Лихтенштајн, исто така, ги објави плановите за издавање на security token.

Bank Frick се проширува

Bank Frick неодамна основа Distributed Ventures AG, подружница задолжена за промовирање и финансирање на fintech и блокчејн стартапи. Според тоа, лансирањето на DLT Markets претставува “понатамошен чекор за Bank Frick во развојот на финансискиот екосистем ориентиран кон иднината, кој ги комбинира регулаторната сигурност со придобивките од блокчејн банкарството”, изјави извршниот директор Еди Вогерер.

Тој објасни: “Со овој преокрет, им нудиме на институционалните клиенти уникатна комбинација на fintech компанија и банка регулирана од ЕУ. Така тргувањето и чувањето на дигиталните средства одат рака под рака – исто како и во традиционалниот бизнис за хартии од вредност.”

Leave a comment