Банката на Лихтенштајн издава сопственa крипто-стабилна монета, има за цел да стане “блокчејн инвестициона банка”

Банката на Лихтенштајн, Union Bank AG, објави дека издава сопствени токени  и in-house криптовалута поддржана од fiat во соопштението за печатот од петокот, 17-ти август.

Union Bank, која се повеќе и повеќе се концентрираше на блокчејн оваа година, рече дека издавањето на т.н. ““Union Bank Payment Coin (UBPC)” претставува уште еден чекор кон “инвестициона банка со целосна блокчејн услуга”.

UBPC ќе делува како стабилна монета, објаснија од установата, и ќе има fiat валути “како швајцарскиот франк” како нејзина поддршка.

“Нашата цел е да станеме првата блокчејн инвестициона банка во светот и да обезбедиме конкретни решенија кои ќе помогнат во ефикасното работење, ќе ги намалиме трошоците и ќе отвориме нови можности за приходи за нашите клиенти и посредници”, изјави претседателот на одборот на директори Мохамед Ханс Дастмалчи во соопштението за јавноста.

“… Како таква, нашата монета поддржана од fiat има потенцијал да го промени пристапот кон меѓународната трговија и меѓународните прекугранични трансакции.”

Веста дојде истата недела дека откао една од главните платформи за крипто-размена Binance лансираше fiat-во-крипто разменување во малото европско кнежество кое ги опслужува и швајцарските франци и евра.

И Binance и Union Bank го пофалија про-блокчејн ставот на надлежните органи, што укажува на желба да се зголеми функционалноста во иднина.

Leave a comment