Банката на Абу Даби извести за “првите” блокчејн трансакции на “Шариа-согласни обврзници”

Al Hilal Bank, со седиште во Абу Даби, Обединетите Арапски Емирати (ОАЕ), објави дека ја завршила “првата сукук трансакција во светот” со употреба на блокчејн технологија, објави Reuters на 26-ти ноември.

Сукук, правен инструмент, исто така познат како обврзници со “шеријатска согласност”, им овозможува на инвеститорите да генерираат поврат без да ги прекршуваат исламските закони.

Reuters забележува дека Al Hilal Bank во Абу Даби користела дистрибуирана ledger технологија за “да го продаде и разрешува на секундарниот пазар мал дел од петгодишниот сукук од 500 милиони долари”, додавајќи:

” Al Hilal Bank има за цел да го трансформира пазарот на сукук преку прифаќање на блокчејн и негово интегрирање во инфраструктурата, отворајќи го патот за иновативен дигитализиран исламски сукук”.

Според портпаролката на банката, договорот бил во вредност од еден милион долари, што Al Hilal го продал на приватен инвеститор. Reuters додава дека во трансакцијата учествувале Финската компанија “Jibrel Network” со седиште во Швајцарија, која има канцеларии во Дубаи.

Претходно овој месец, Швајцарскиот стартап, наречен X8 AG, доби исламска финансиска потврда од Shariyah Review Bureau (SRB) за stablecoin-от на компанијата базиран на Ethereum.

Ова лето, Shariyah Review Bureau објави водич за Stellar, платформа со отворен код за дистрибуирани исплати, за распоредување на нивната технологија во исламските финансиски институции. Ѕtellar тврди дека е првиот дистрибуиран ledger протокол кој добил сертификат за усогласеност со шеријатот, објави Cointelegraph на 18-ти јули.

Претходно оваа пролет, Индонезиски fintech стартап објави извештај со наслов “Дали биткоин е Халал или Харам: анализа на шеријатот”, заклучувајќи дека Биткоин (BTC) е “генерално дозволен” според шеријатскиот закон.

Leave a comment