Анкета: 60% од Американците сметаат дека крипто треба да се третира како fiat во политичките кампањи

Една нова анкета на блокчејн-ориентирана истражувачка фирма Clovr покажа дека 60 отсто од испитаниците сметаат дека криптовалутите треба да се третираат како fiat валута на политички избори.

Во текот на своето истражување, Clovr анкетирал 1.023 гласачи со право на глас регистрирани во САД за нивно разбирање за тоа каков ефект би можеле да имаат виртуелните валути врз политичкиот процес. Според анкетата, речиси 60 отсто од анкетираните гласачи одговориле дека крипто и американскиот долар треба да се третираат исто, додека само 21 отсто од испитаниците го изнеле спротивното.

“60 отсто од гласачите со право на глас веруваа дека треба да биде легално да се донира криптовалути на федералните избори според истите правила што важат за донации во американски долари”.

63 отсто од гласачите кои се идентификуваа како републиканци претпоставуваа дека крипто е доволно сигурен за да биде распореден за политички цели, а 52 отсто од демократите го предложиле истото. Што се однесува до независните гласачи, само 45 проценти, наводно, беа задоволни со донации во крипто.

73 отсто од испитаниците кои знаеја за дигитални валути веруваа дека безбедноста не е проблем за политички донации, додека 23 проценти изразија загриженост.

Кога беа прашани околу финансиската стабилност на крипто во политиката, нешто повеќе од половина од републиканците – 52 проценти – изјавија дека крипто е доволно стабилен, додека 40 и 35 проценти од демократите и независните гласачи  го изјавија истото мислење.

Според истражувањето, 25 отсто од учесниците изјавиле дека би имале поголема веројатност да дадат придонес во политичките кампањи ако крипто донациите се опција. Повеќе од 20 проценти од републиканците ја изразија својата желба да придонесат повеќе суштински износи ако крипто е опција. 16% од демократите и 12% од независните гласачи го изнесоа истото мислење.

Во врска со загриженоста околу тоа дали крипто во политичките кампањи ќе го зголеми страното мешање на изборите во САД, 60 отсто одговорија потврдно, при што демократите покажаа поголема загриженост од другите групи.

Според анкетата, 62 проценти од испитаниците сметаат дека крипто донациите може да се користат илегално во политичкиот систем на САД. Во врска со ова прашање, сите три групи покажаа слични резултати, со 64 отсто од независните гласачи, 62 отсто од републиканците и 61 отсто од демократите кои одговориле потврдно. 60 проценти од испитаниците изразија загриженост поради политичарите и партиската злоупотреба на крипто донациите.

Минатата година Campaign Finance Task Force објави извештај наречен “Јавни ставови и финансирање на кампањи”, посветен на улогата на парите во политичкиот систем. Според извештајот, целокупната јавност е “лошо” дезинформирана за законот за финансирање на кампањите, откривајќи дека само четири отсто од Американците знаеле дека корпорациите не можат да придонесат директно во кампањите на кандидати за претседател и конгрес.

Истата анкета покажа дека “речиси 90 отсто од испитаниците одговориле правилно на помалку од три од пет фактички прашања”. Испитаниците, наводно, верувале дека износите на придонесите за кампања на Претставничкиот дом изнесуваат просечно 5,8 милиони долари, додека статистичките податоци покажуваат дека просечното трошење изнесувало 785,000 долари.

Leave a comment