Анкета: 48% од извршните директори очекуваат блокчејн да им го промени нивниот бизнис во следните три години

Истражувањето на KPMG покажува дека 48 проценти од менаџерите на ниво на “C” ниво веруваат дека блокчејнот најверојатно ќе го промени начинот на кој тие работат во наредните три години. Резултатите од анкетата беа споделени со медиумите на 26-ти февруари.

KPMG го спроведе своето Technology Industry Innovation Survey по седми пат од декември 2018-та до јануари 2019-та година. Вклучува одговори од над 740 глобални технолошки претприемачи од 12 земји. 66 проценти од испитаниците беа директори на C-ниво.

Според анкетата, речиси половина од директорите веруваат дека блокчејн најверојатно или многу веројатно ќе го промени начинот на кој нивниот бизнис се спроведува во следните три години. 27 проценти од испитаниците тврдат дека технологијата нема да влијае на нив, додека другите 24 проценти останаа неутрални.

Кога беа прашани за можноста за спроведување на блокчејн во нивните компании, 41 отсто од испитаниците изјавија дека најверојатно ќе ја користат технологијата. 31 отсто не дале директен одговор, додека 28 отсто рекле дека нема да спроведат блокчејн.

Покрај тоа, 27 проценти од директорите велат дека Internet of Things (IoT) ќе биде еден од најголемите катализатори на блокчејн во текот на следните три години. Тргувањето, намалениот сајбер ризик и договорите следат со 22, 20 и 18 проценти, соодветно.

Што се однесува до предностите и недостатоците на децентрализираната технологија, 23 проценти од испитаниците во студијата веруваат дека блокчејн помага да се подобри деловната ефикасност. Во исто време, неговиот најголем предизвик е недостатокот на докажани деловни случаи.

Една неодамнешна анкета спроведена од страна на Global Blockchain Business Council (GBBC) откри дека 40 отсто од институционалните инвеститори веруваат дека блокчејнот е најважната иновација од интернетот па навака. Сепак, нешто помалку од една третина од нив изјавиле дека нивните бизниси ќе треба да најдат некој кој би бил главен и одговорен за блокчејн во нивните одбори во следните пет години.

Друга анкета спроведена од фирмата за развој на софтвер Globant покажува дека 64 отсто од организациите имаат намера да инвестираат во блокчејни решенија за подобрување на нивната внатрешна работа, додека само 46 отсто од испитаниците се подготвени да ја усвојат оваа технологија.

Leave a comment