Анкета: 3 од 10 Германци размислуваат за крипто инвестирање

Дваесет и девет проценти од Германците се заинтересирани за криптовалути како форма на инвестирање, CoinTelegraph и Deutsch објавија на 29-ти мај. Германската банка Postbank, дошла до овој заклучок по истражувањето спроведено над 3,100 Германци од крајот на февруари до крајот на март 2018-та година.

Кога биле прашани зошто се заинтересирале за крипто, 60% од жените и 51% од мажите ја навеле “независноста од воспоставените финансиски системи” како важен фактор. Можноста за висок повраток на средства, од друга страна, особено ги привлекува мажите: 56% наспроти 36% од жените. За секој трет потенцијален инвеститор во криптовалентност исто така е важна и анонимноста.

Во однос на возраста, криптовалутите се особено популарни кај  возрасните од 18 до 34 години. Во оваа старосна група речиси секоја секунда – 46% – се заинтересирани за крипто инвестирање. 6% од Германците од 18 до 34 години веќе инвестирале, а уште 14% планираат да го направат тоа во текот на следните 12 месеци.

Д-р Томас Мангел, раководител на дигиталниот оддел на Postbank, во соопштението за медиумите изјави дека остриот пад на цените во последниве неколку месеци очигледно не влијаел на популарноста на криптовалутите. Тој верува дека причината за ова е недостатокот на знаење за можностите и ризиците од криптовалутите како инвестиција. Д-р Томас Мангел предупредува:

“И покрај сета таа фасцинација, младите инвеститори не треба да ги занемарат понудите од банкарските системи. Секој кој веќе инвестира во хартии од вредност како инвестиција, сигурно не треба да инвестира во криптовалути поради големиот ризик, бидејќи овој тип на инвестиции е многу сомнителен.”

Многу банкари во неколку наврати постојано предупредуваат против ценовните флуктуации. На пример, членот на одборот на ECB, Ив Мерш, ги гледа дигиталните валути како закана за финансиската стабилност и повикува на строга супервизија од банките. Исто така, шефот на одделот за управување со богатство во Deutsche Bank, Маркус Милер, ја критикуваше високата нестабилност на криптовалутите.

 

Leave a comment