Анкета: Половина од millennial инвеститорите им веруваат повеќе на крипто берзите околку на обичните берзи

Речиси половина од милионерите кои тргувааат имаат поголема доверба во дигиталните берзи отколку во обичните берзи во САД. Податоците за ставовите на millennial инвеститорите беа собрани во новата студија од инвестициската платформа eToro и објавени на 19-ти февруари.

Според извештајот, 43 отсто од анкетираните millennial онлајн-трговци демонстрираат помала доверба во традиционалниот пазар на акции, додека имаат повеќе верба крипто берзите. 93 проценти од millennial трговците со криптовалути, наводно, изјавија дека ќе инвестираат повеќе во дигитална валута ако традиционалните финансиски институции ја предложиле таквата опција. Во исто време, 71 отсто од millennials кои не тргуваат со криптовaлути, изјавија дека ќе започнат ако добијат таква понуда од конвенционалните институции.

Управниот директор на eToro U.S, Гај Хирш, изјави дека пазарот сега е сведок на генерациска промена во довербата од традиционалните берзи кон дигитални валути. “Непроменливоста е сродна за блокчејните и тоа ја прави ревизијата во реално време да биде разумна и економична и затоа millennials и Gen X ги гледаат крипто берзите како помалку веројатни дека ќе бидат предмет на манипулација и помалку веројатно дека ќе бидат место каде што лошите актери ќе бидат наградени со пари од даночните обврзници”, објасни Хирш.

45 проценти од испитаниците изразија интерес за распределба на криптовалути во нивните 401k планови за пензиски заштеди, а 74 проценти од трговците на дигитални валути би сакале да ја добијат таа опција од провајдерите на нивните 401k планови.

Истражувањето беше спроведено од страна на фирмата за стратегиско истражување Provoke Insights во име на eToro во септември 2018-та година. Во текот на студијата, компанијата анкетираше 1.000 онлајн инвеститори на возраст од 20 до 65 години. Компанијата забележува дека маргината на грешка е околу 3 проценти.

Истражувањето објавено минатиот ноември покажа дека инвестирањето во криптовалути е најпопуларно меѓу илјадниците кои заработуваат од 75.000 до 99.999 долари годишно. Истражувањето собираше одговори од над 1.000 Американци на возраст меѓу 18 и 80 години. Речиси 40 отсто од испитаниците го цитираа влијанието на врсниците како главна причина за инвестирање во крипто, а над 35 отсто, наводно, биле привлечени во крипто пазарот од “Стравот од пропуштање”.

Leave a comment