Анкета: Половина од американските ‘millennials’ заинтересирани за употреба на крипто

Една неодамнешна анкета на истражувачката служба YouGov Omnibus покажува дека половина од Американските ‘millennials’ се заинтересирани за користење на криптовалути.

Истражувањето, кое собира одговори од 1202 испитаници спроведено од 29-30-ти август, го проценува интересот на испитаниците за користење на крипто во секојдневниот живот:

“Од луѓето кои веруваат дека криптовалутите ќе станат нашироко прифатени, над една третина (36%) велат дека би биле заинтересирани да употребуваат криптовалути како примарна валута отколку на американскиот долар. Сепак, мнозинството (57%) велат дека нема да бидат заинтересирани да се префрлат од американскиот долар. Millennials интересите им се скоро подеднакво поделени, (48%) за крипто и (50%) не се заинтересирани.”

Според анкетата, 79% од Американците знаат за барем една криптовалута, каде што Биткоин (BTC) се чини дека е најпознат. Водечкиот крипто е познат на 71% од испитаниците. BTC е проследен од водечката altcoin Ethereum (ETH), при што 13% од учесниците велат дека слушнале и за неа.

87% од оние што слушнале за Биткоин никогаш не биле поврзани со него, додека 49% од испитаниците тврдеа дека им е мило што претходно не го купиле водечкиот крипто и не ни планираат. 15% посакаа порано да го купеле Биткоин и веруваат дека е премногу доцна за да го купат.

Од сите учесници во истражувањето, 34% не мислат дека крипто ќе стане широко прифатено, додека millennials покажаа најпозитивен пристап кон криптовалутите, при што 44% од нив предвидуваат пошироко усвојување. Авторите на истражувањето наведуваат дека скептицизмот кон прифаќањето на крипто може да биде поврзан со потенцијалната употреба на крипто за нелегални цели.

Во јуни, Истражувачката компанија Ipsos во име на ING Bank B.V спроведе студија која откри дека интересот за крипто се очекува да се удвои во иднина. Анкетата вклучуваше испитаници од 15 земји, избирајќи 1.000 во секоја од нив.

Според истражувањето, само 9% од испитаниците поседуваат крипто, додека 25% велат дека ќе поседуваат некои во иднина. 66% од Европејците слушнале за криптовалути, 35% се согласиле дека крипто е “иднината на трошењето преку интернет”, додека 35% се изјасниле дека криптовалутите ќе ја зголемат вредноста во следните 12 месеци.

Leave a comment