Анкета: Австријците се најскептични во врска со Биткоин и криптовалути

Интернет-анкетата на банкарскиот гигант ING открива дека Австријците се најскептични во однос на Биткоин (BTC) и криптовалутите во целина. Анкетата, вклучително и испитаници од 15 земји, покажува дека позитивноста на Биткоин исто така слабее и во други земји, според Der Standard, направена на 14-ти август.

Лошо што само се влошува

Австријците генерално се конзервативни околу инвестициите, но во однос на криптовалутите, тие се многу скептични, со само 13% од нив кои ги гледаат дигиталните валути во позитивно светло.

Ставовите кон криптовалутите се влошија од минатогодишното истражување. Оваа година, 17% од Австријците сметаат дека криптовалутите се иднината на дигиталните плаќања во однос на 20% од минатата година. Покрај тоа, само 14% веруваат дека тоа е значителна форма на инвестиции за разлика од 17% минатата година.

Само 5% од Австријците би размислиле да бидат исплатени во Биткоин.

Според истражувањето, Австријците знаат повеќе од повеќето нации за криптовалутите, но претпочитаат да избегнуваат ризик и нестабилност колку што е можно повеќе.

Од 13-те европски нации (плус Австралија и Соединетите држави) кои беа сослушани, мнозинството забележа пад на крипто позитивноста во однос на минатата година. Исклучоци беа Турција, Полска и Романија.

Во Полска и Романија  е забележано позитивно мислење за криптовалутите од 43% и 44% од испитаниците. Додека во Турција, 62% беа крипто позитивни, а 36% би биле задоволни ако би биле платени во Биткоин.

Сепак, Австријците ја гледаат вредноста во блокчејн како технологија. Фирмата за трговија со енергија Graz планира да користи платформа базирана на DLT во подвигот кон дистрибуција на енергија со нула-јаглерод.

Leave a comment