Америка може да ја надмине Кина во 5G, АI и блокчејн

Што добивате кога комбинирате три најголеми збора на технологијата: АI, блокчејн и 5G? Можеби смешно брзи, и неверојатно изобилство на безжични податоци.

Џесика Розенборсел, комесарка во Федералната комисија за комуникации во САД, верува дека вештачката интелигенција и блокчејн технологијата ќе им дадат предност на САД во следната генерација на безжично вмрежување над својот голем технолошки ривал, Кина.

Говорејќи на Business of Blockchain, настан организиран од иницијативата за дигитални валути на MIT Media Lab и MIT Technology Review, Розенборсел изјави дека АI и блокчејн ќе им овозможат на безжичните уреди подинамично и флексибилно да користат различни фреквенции во рамките на она што е познато како безжичен спектар, овозможувајќи им на милијарди уреди одеднаш да се поврзат на 5G мрежи.

Машинското учење ќе им помогне на безжичните уреди и мрежи да споделуваат и да преговараат околу спектарот, изјави Розенборсел, додека дистрибуираните, криптографски обезбедени ledgers ќе им помогнат да водат сметка за тоа кој има пристап и до што. Во моментов, безжичниот спектар е поделен за различни намени. Со ова се избегнува мешање, но не е најефикасна употреба на воздушните бранови.

Пакетот на технологии познати како 5G им овозможува на уредите да се поврзат на најразлични начини, и преку голем безжичен спектар. Со брзина до 20 гигабити во секунда, како и значително намалена латентност, 5G паметните телефони треба да можат да работат со висококвалитетни апликации за виртуелна реалност или да преземаат филмови во секунди. Со поголем капацитет на мрежата, 5G исто така, треба да дозволи уште многу уреди да се поврзат на Интернет – сè, од преносна техника до машините за перење.

Розенборсел изјави дека ќе биде потребно да се осмислат подобри начини за распределување на спектарот. „Ако размислите за Интернет на нештата, со 50 милијарди уреди и безжичен влез за сите нив – треба да осмислиме пазар во реално време за безжичниот спектар“, изјави таа.

Таа исто така посочи на конкурсот што го организира Агенцијата за напредни истражувачки проекти за одбрана (DARPA) за изготвување нови начини на преговори за спектарот со употреба на АI. Таа изјави дека FCC неодамна започна со истражување дали може да помогне и блокчејн.

Исто како што безжичните податоци што се достапни за паметните телефони го поттикнаа технолошкиот напредок, 5G треба да ја поддржи иновацијата во технолошката индустрија. Белата куќа се чини дека е позагрижена дека САД би можеле да ја отстапат својата позиција како технолошки лидер во 5G, со потенцијално сериозни последици за нивната економија. Оваа загриженост стои зад постојниот надзор над Huawei, една од најистакнатите и моќни компании во Кина.

„Загрижена сум што ја губиме водечката позиција“, изјави Розенборсел на MIT настанот. Но, таа додаде дека АI и блокчејн може да бидат клучни за да им помогнат на САД да останат конкурентни со Кина во безжичната технологија. „Бежичната иднина би можело да се случи во скоро време – 5 до 10 години од сега“, рече таа.

Во САД, Кина и на други места, се зголемува интересот за употреба на АI за да се унапредат безжичните технологии, но истово сè уште не го пронашло својот пат во 5G мрежни производи. Националниот институт за стандарди и технологија (NIST) во моментов истражува како машинското учење може да помогне во измислување на безжичниот спектар.

„Многу проблеми во безжичните мрежи кои бараат обработка на големи количини на податоци и брзо носење одлуки можат да имаат корист од АI“, вели Мајкл Сурјал, истражувач на NIST, кој ја води работата на агенцијата. „Еден пример што го проучувавме е употребата на АI за откривање и класификација на сигнали во реално време, што е важно за споделување во спектарот.“

Муриел Медард, професор по електротехника во МIT, вели дека се потребни повеќе отколку само нови начини за управување со спектарот со употреба на АI или блокчејн. Поточно, вели Медард, „кодирачки“ шеми, кои одредуваат како се насочуваат пакетите со информации.

Leave a comment