Американскиот рапер T.I ќе добие тужба од 5 милиони долари по наводниот неуспех на неговиот токен

Американскиот рапер T.I, исто така познат како Т.I.P, е тужен за пет милиони долари од група луѓе откако, наводно, неговиот FliK токен пропаднал, според судските документи добиени од Американскиот медиум The Blast.

Според тужбата наведена во изјавата, групата од 25 лица тврди дека инвестирала 1,3 милиони долари во “сега безвредни хартии од вредност наречени FLiK Tokens”, промовирани од Т.I и неговиот деловен партнер Рајан Фелтон. Тужителите тврдат дека токенот бил активно прифатен во социјалните медиуми и од познати личности и експерти за да создаде впечаток за “вредна течна инвестиција”.

Сепак, како што изјави групата, T.I и Felton ги измамиле со користење на парите собрани од нив да ја подигнат цената на токенот, и кога цените паднале, тие го прекинале FLiK и исчезнале. Според тужбата, Фелтон дури и создал нова компанија, наведувајќи дека го усвоил FLiK и кажувајќи им на инвеститорите дека нема никаква врска со тоа.

Сега тужителите сакаат да добијат минимум 5 милиони долари отштета од Т.I и Фелтон. Адвокатот на познатата личност не одговори на барањето на The Blast за коментар.

FLiK беше најавен уште во септември 2017-та година, а исто така беше активно поддржан од американскиот актер Кевин Харт, кој ја промовираше монетата на неговиот Twitter профил. Како што објави Американскиот таблоид TMZ, во промо-кампањата се споменува и Марк Кубан – милијардер и сопственик на Dallas Mavericks кошаркарскиот тим од NBA. Според статистичките податоци на CoinMarketCap, монетата го достигнала својот врв на тргување на 17 октомври 2017-та година, кога нејзината цена достигнала 21 цент. Гледајќи кратко зголемување во февруари, полека почнала да опаѓа, со вредност од 0,001 долари од прес-време.

Познати личности често пати се вклучени во активности поврзани со крипто, но нивните обиди и промоции не секогаш успеваат. На пример, друг Американски рапер Ghostface Killah – член на реномираниот Wu Tang Clan – коосноваше ICO со кое се надеваше дека ќе се подигне до 30 милиони долари. Сепак, неговиот Cream Capital подоцна беше суспендиран “без планови да се одржи токен продажба во иднина.”

Флојд Мејведер, еден од светските познати боксери и најплатениот атлетичар од неговата дисциплина, исто така, се вклучи во ICO, нарекувајќи се себеси како Флојд “Крипто” Мејведер. Подоцна во 2018-та година, една од монетите што тој ги поддржа, Centra, беше обвинета за измама од страна на Американскиот орган за мониторинг на хартии од вредност, SEC.

Друга славна личност која неодамна се приклучи на крипто стартап беше Џони Деп, кој соработуваше со крипто платформата за социјална забава TaTaTu. Беше објавено во средината на октомври дека Американската филмска ѕвезда ќе се здружи со основачот на TaTaTu со цел заеднички да креираат и произведуваат филмска и дигитална содржина.

Leave a comment