Американската софтверска компанија Salesforce доби патент за блокчејн анти-спам решение

Американска софтверска компанија Salesforce има добиено патент за откривање на спам пораки користејќи блокчејн технологија. Пријавата на патентот беше објавена на веб-страницата на U.S. Patent and Trademark Office (USPTO) во вторникот, 4-ти ноември.

Salesforce, која им нуди на своите клиенти cloud-базирана платформа за е-мејл, патентираше решение кое овозможува откривање дали првичниот е-мејл бил изменет додека бил испраќан. Покрај тоа, програмата управувана од блокчејн може да помогне да се подобрат постојните филтри кои често не успеваат да направат разлика помеѓу спам и редовни пораки, како што се промо буквите.

Како што е објаснето во техничкиот дел од документот, за да се обезбеди автентичноста на пораката, првиот сервер за е-пораки ќе ја сними избраната компонента од тековната порака во блок за да добие одобрение на другите јазли. Кога вториот сервер ја прима пораката, тој го проверува блокчениот запис за да дознае дали податоците се заменети. Ако двете пораки се совпаѓаат, е-мејлот е означена како совпаѓање. Ако содржината е изменета, мејлот оди во спам-фолдерот.

Иако патентот конкретно се однесува на решение за е-мејл, Salesforce забележува дека блокчејнот исто така може да ги реши проблемите со автентичноста на медицинските досиеја, образовните записници, имотните права и правните документи.

Платформата за управување со е-мејл наречена Credo, исто така, се обидува да се справи со спам користејќи блокчејн. Делот од 10 проценти од проектот кој планира да користи токени за проверка на мејлови беше купен од Биткоин инвеститорот Тим Драпер уште во 2017-та година.

Другите компании во САД активно поднесуваат патенти за различни блокчејн решенија. International Business Machines Corporation, или IBM, е рангиран како еден од најголемите снабдувачи на патенти поврзани со блокчејн технологијата. IBM поднесе вкупно 89 блокчејни патенти до 31-ви август, повеќе од нив поднесе само од кинескиот гигант Алибаба со 90 патентни пријави.

Најновиот патент што го поднел IBM е за одржување безбедни граници помеѓу augmented reality (AR) објектите во видео игрите и физичките локации во реалниот свет. Според документот, блокчејн базата на податоци за локации ќе им овозможи на мобилните уреди да добијат сигнал за тоа дали одредена локација на AR е непожелна

Leave a comment