Американската крипто берза Coinbase овозможува поддршка за Paypal повлекувања за граѓаните на ЕУ

Голема крипто берза и провајдер на крипто паричници, Coinbase поддржува услуга за повлекување на fiat валути на онлајн платежниот систем Paypal за жителите на Европската Унија. Веста беше објавена во официјалниот блог пост објавен на 5-ти февруари.

Како што е соопштено, Coinbase прво ја претстави поддршката за повлекување од PayPal за корисниците на САД минатиот месец. Европското проширување на услугата, наводно, ќе се применува и на ЕУ жителите и оние кои живеат во земјите на Европската асоцијација за слободна трговија – Исланд, Лихтенштајн, Норвешка и Швајцарија.

Coinbase претходно ја интегрираше поддршката за PayPal уште летото 2016 –та година, но ја прекина услугата во рок од неколку недели поради технички проблеми.

До неодамна објавената услуга, жителите на ЕУ и Европската асоцијација за слободна трговија се потпираа исклучиво на жични трансфери на SEPA, за да ги повлечат своите пензиски фондови – како и жителите на Велика Британија, кои исто така имаат пристап до Шема за брзо плаќање на земјата (FPS), која функционира со Coinbase од март 2018-та година.

Како што е соопштено, Coinbase во моментов бара да ја диверзифицира својата крипто поддршка, како и fiat порталите – во декември, берзата откри дека истражувала проширување на своите средства на повеќе од 30 криптовалути во многу јурисдикции како што дозволуваат регулаторните власти. Во ноември, платформата започна со over-the-counter (OTC) за институционални клиенти.

PayPal – чијшто активен број на корисници надмина 254 милиони во третиот квартал на 2018-та – има историски комплексна врска со крипто просторот. Коосновачот на компанијата, Лук Носек, неодамна изјави дека раните аспирации на платежната компанија беа неверојатно блиски до оние на криптовалутите, тврдејќи дека:

“Многу луѓе не го знаат ова, но првичната мисија на PayPal беше да се создаде глобална валута која беше независна од мешањето од овие, знаете, корумпирани картели на банки и влади кои ги уништија нивните валути.”

Поволните забелешки на Носек за крипто беа повторени од страна на главниот финансиски директор на компанијата, Џон Рејни, додека другиот од коосновачите на PayPal, Макс Левчин, зеде про-блокчејн, Биткоин (BTC) -агностички став.

Во декември Paypal започна систем за наградување за вработените со цел да поттикне учество во програмите поврзани со иновации. Компанијата, исто така, поднесе патент во САД минатата година за зголемување на брзината на крипто плаќањата.

Leave a comment