Американец се соочува со затворска казна од 5 години за “нелиценцирани” Биткоин продажби преку LocalBitcoins

Американски државјанин се изјасни за виновен пред федералниот суд поради работа со “нелиценциран бизнис за пренесување на пари” преку LocalBitcoins.com, според соопштението за медиумите на Министерството за правда, објавено на 29-ти октомври.

Човекот под име Јакоб Бурел Кампос, наводно, признал дека “продал стотици илјади долари” во Биткоин (BTC) “на повеќе од 1.000 клиенти” во САД помеѓу јануари 2015-та – април 2016-та година, со што се смета дека ефикасно функционира она што DoJ  карактеризира како нерегистрирана “размена на биткоин”.

Бурел наводно не успеал да ги регистрира своите деловни активности на LocalBitcoins платформата со Американската администрација за финансиски криминал (FinCEN) на Министерството за финансии на САД и да примени длабинска анализа (како што се анти- мерките за перење пари (AML)) од изворите на средства на неговите клиенти.

Според соопштението, по неговото рекламирање на LocalBitcoins, Барел ја преговара продажбата на Биткоин во комисија од 5 отсто над преовладувачката стапка, “често” користејќи шифриран е-мејл или СМС апликации за да комуницира со клиенти. Тој е пријавен дека прифатил плаќање во кеш на рака, преку банкомати, или преку MoneyGram.

Барел понатаму призна дека неговата сметка на анонимна “регулирана” крипто платформа за размена со седиште во САД била затворена откако беше под истрага за “сомнителни” трансакции. Потоа тој се осврна кон платформа со седиште во Хонг Конг, преку која тој се вели дека купил $3,29 милиони во биткоин од март 2015-та до април 2017-та година во “стотици” индивидуални трансакции.

Во соопштението се наведува дека Бурел признал дека ја разменува својата fiat валута на САД, која ја чува во Мексико, со дилерот на скапоцени метали од Сан Диего, Џозеф Кастиљо. Тој, наводно, се изјаснил како виновен за лажна декларација за неговите федерални даночни пријави, поради кое се очекува да му се изрече затворска  казна од 13-ти декември.

Се вели дека Бурел и неименуваните “други” соработници секојдневно увезувале повеќе од еден милион долари од крајот на 2016-та година и почетокот на оваа година, во износ што е малку под прагот од 10.000 долари, на кој треба да се декларираат парите.

Бурел ќе биде осуден на 11 февруари 2019-та година, соочен со максимална казна од пет години зад решетки. Тој се согласи да му се одземат повеќе од 800.000 американски долари во неговиот спогодбен договор.

Во соопштението се цитира и Американскиот адвокат Адам Браверман, кој вели:

“Во бизнисите во кои се пренесуваат нелиценцирани пари, особено оние што работат на или во близина на границата, претставуваат сериозна закана за интегритетот на Американскиот банкарски систем и обезбедуваат “отворена врата” за криминалците да ги искористат таквите бизниси за перење на приходите од нивните незаконски активности.”

Како што беше објавено овој јуни, трговец со седиште во Л.А., кој дејствувал под псевдонимот “Bitcoin Maven”, беше осуден за водење на нерегистриран мултимилионски бизнис за пренесување на биткоин-fiat пари, исто така преку листата на LocalBitcoins.com.

Leave a comment