Аеродромот во Амстердам им овозможува на патниците да ги менуваат вишокот евра за крипто

Schiphol – меѓународниот аеродром во главниот град на Холандија, Амстердам, лансира банкомат кој ќе им овозможи на патниците да ги разменат своите евра за биткоин или ethereum.

Аеродромот објасни во своето соопштение во средата дека машината се наоѓа на терминалот за заминување, бидејќи на патниците ќе им понуди избор да ги претворат своите преостанати евра во двете популарни криптовалути кога ќе ја напуштаат земјата.

Новата услуга на банкоматите – олеснета преку партнерство со Холандската софтверска фирма Byelex – моментално е на почетокот на шестмесечниот период на тестирање за да се утврди дали има доволно побарувања од патниците, се вели во соопштението.

Тања Дик, директор на потрошувачките производи и услуги во Schiphol, изјави:

“Со биткоин банкоматот, се надеваме дека ќе им обезбедиме корисна услуга на патниците, овозможувајќи им лесно да ги разменат ‘локалните’ евра за ‘глобалните’ криптовалути биткоин и ethereum. Ова може да биде корисно ако на пример, еврото не е главна валута во нивната матична земја.”

Овие напори доаѓаат од тоа дека и другите меѓународни аеродроми почнуваат да ја прифаќаат идејата за криптовалентност како потенцијално корисна дополнителна услуга за своите клиенти.

Претходно оваа година, Австралискиот аеродром во Бризбејн, исто така објави план за промовирање на опцијата за плаќање со криптовалути за потрошувачите кои купуваат во продавниците низ целиот аеродром.

Leave a comment