Австралијците можат да користат крипто дебитна картичка на 30.000 банкомати и до 1 милион платежни терминали

Пронаоѓањето лесни начини за трошење криптовалути може да биде ништо помалку од кошмар – па дури и кога ќе откриете платформа каде што вашите дигитални средства може да се користат за купување на секојдневни стоки и услуги, обично сте се соочувате со одложувања и високи трансакциски трошоци.

Стартапот со седиште во Сиднеј се обидува да го промени статусот кво нудејќи крипто дебитна картичка која овозможува Биткоин и Ethereum да се користат во секој бизнис или банкомат низ цела Австралија. За разлика од другите претходно натоварени картички, BTC.com.au велат дека нивната картичка се добива бесплатно, и потрошувачите не мора да плаќаат такси кога ќе ја наполнат.

Крипто кој е наполнет на картичката исто така е достапен за непосредна употреба – спречување на оние агонични чекања додека не се исчистат средствата. Иако такса од 4,99 долари се наплаќа месечно за одржување, ова се враќа на клиентите кои внесуваат 500 долари или повеќе во текот на еден месец – поттикнување на редовна употреба. Исто така, честите корисници на Биткоин картичката можат да избегнат глоба за неактивност од 4 долари, се додека тие ги надополнуваат картичките на секои неколку месеци.

Дени Арити, извршниот директор на BTC.com.au, вели дека неговиот тим е мотивиран да создаде платформа која им дава на Австралиските потрошувачи кои можеби не се соочиле со крипто претходно, лесен начин да го вклучат во секојдневниот живот. Тој додаде дека усвојувањето на картичката Биткоин е поголемо од очекуваното – привлекувајќи обични корисници на крипто и професионалци кои се на возраст од 18 до 80 години.

Едноставен процес на активација се одвива кога корисникот ја прима својата картичка, а според BTC.com.au, новите апликанти обично можат да очекуваат да ја добијат својата еден ден откако ќе ја нарачаат онлајн. Во моментов, максималниот баланс што може да се зачува на овие картички е 999 долари, а набавките можат да се направат само во Австралија.

Нови можности

Цените на Биткоин и Ethereum достигнаа вртоглави издигнувања кон крајот на 2017-та година, но Арити верува дека падот на цените им овозможи на потрошувачите “да влезат на пазарот по цена со која се чувствуваат удобно”.

Разбирање на тоа дека првократните корисници на крипто може да имаат тешкотии да купат дигитални средства онлајн, BTC.com.au им нуди на своите корисници лесен и интуитивен начин да купат криптовалути. Партнерството со Blueshyft мрежата им овозможува на корисниците да ги завршат крипто-купувањата користејќи пари во повеќе од 1.200 продавници низ цела Австралија. Алтернативно, трансферите на POLi овозможуваат да се завршат купувањата со користење на нормални интернет банкарски услуги.

Стартапот вели дека, исто така, тој отвора нови врати за луѓето кои сакаат да плаќаат сметки за комунални услуги или да им префрлат пари на најблиските со помош на крипто. Веб-сајтот на BTC.com.au им овозможува на корисниците да ги решат сметките кај операторите кои го прифаќаат BPAY како начин на плаќање или префрлаат средства на пријатели и семејства кои имаат банкарски сметки во Австралија.

Нова ера

Освен што е компитабилна со банкоматите низ целата земја, картичката на BTC.com.au може да се користи и на терминалите на EFTPOS – и според Australian Payments Network, во моментов може да се најдат повеќе од 960.000 на национално ниво. Кога во комбинација со 30.219 банкомати кои работат од септември 2018-та година, ова значи дека потрошувачите имаат многу избор со тоа каде, како и кога ги користат нивните Биткоин картички. Се надеваме дека други криптовалути ќе бидат поддржани од производот во не-премногу далечна иднина.

Брокерската услуга на BTC.com.au е насочена кон луѓе кои бараат да го направат своето прво крипто купување, без да бидат совладани од збунувачки и тешки за навигација платформите за тргување, каде што графиконите и комплицираниот јазик премногу често ги одвраќаат луѓето да се вклучат целосно.

Leave a comment