Австралиските банки со измама собирале надоместоци од починати клиенти

Националната истрага за несоодветното однесување на Австралискиот банкарски сектор покажа кривично дело за профит направено од банките што ја наруши довербата на клиентите. Некои од најголемите банки во земјата беа прогласени за виновни за правење семејства  бездомници и за земање надоместоци за непостоечки услуги, понекогаш и за мртви клиенти. Тие, исто така, предизвикаа многу клиенти да изгубат стотици милиони долари преку погрешни совети за инвестирање.

Банките наплатуваат надоместоци за непостоечко услужување

Кралската комисија, највисоката форма на јавна расправа во Австралија, помина една година истрага за наводите за злоупотреба од страна на некои од најголемите банки во земјата, вклучувајќи ја и Комонвелтската банка на Австралија (CBA), нејзиниот најголем заемодавач. Австралискиот јавен радиодифузен сервис ABC, објави на 4-ти февруари, дека локалната банкарска индустрија се соочува со проблеми со злоупотреба повеќе од една деценија.

Извештајот на комесарот Кенет Хејн предложи 76 препораки, кои владата целосно ги одобри, оставајќи ги бескрупулозните делови од финансискиот сектор склони да бидат избришани од законодавното тело. Неколку институции би можеле да бидат обвинети за кривични пријави за наплата на такси за кои не е извршена услуга.

Во извештајот се откриени детали за тоа како Австралиската “Голема четворка” на банки – CBA, Westpac, ANZ и NAB – им земале на своите клиенти 178 милиони долари (126 милиони долари) за финансиски совети што не ги обезбедиле. Банките отишле и подалеку од тоа, па дури и наплатувале на починати клиенти. Колективно, менаџерите за богатство и големите банки ќе мора да платат 850 милиони долари (603 милиони долари) во компензација.

Во својот извештај, Хејн напомена:

“Погрешното однесување ќе биде прекинато само ако субјектите веруваат дека таквото однесување ќе биде откриено, осудено и праведно казнувано. Несоодветното однесување, особено несоодветното однесување кое дава профит, не е прекинато со тоа што се бара од оние за кои е утврдено дека направиле погрешно дело да направат нешто повеќе од само плаќање на надоместок. И прекршокот не е отфрлен само поради издавање на порака за медиумите.”

Комисијата препорачува посилна акција

Кралската комисија беше направена како одговор на годините на небрежност во секторот. Првично беше противставувана од премиерот Малколм Турнбул и од банките минатата година, но помина со закон во парламентот.

Кралската комисија разгледа повеќе од 10.000 јавни поднесоци и интервјуираше над 130 сведоци на расправа спроведена јавно. Голем дел од фокусот се сврте околу потрошувачите кои биле експлоатирани – и некои банкротирани – од страна на банките и индустриските советници.

Со оглед на тоа што посредниците помеѓу банките и клиентите треба да бидат независни, банките настапуваат со свои, што резултира со непријавени судири на интереси, се вели во извештајот на Комисијата. За секторот заснован на доверба, треба да се забележи колку далеку банките отидоа да ги занемарат сите аспекти од секторот, создавајќи монтирана игра.

Изненадувачкиот извештај не отиде толку далеку да им забрани на банките и менаџерите за богатство да поседуваат советодавни бизниси. Некои од препораките вклучуваат над 20 неидентификувани случаи кои се упатуваат на регулаторите за можни кривични или граѓански обвиненија.

Исто така, се зборуваше за потребата од целосна ревизија на банкарската индустрија за да се спречат проблемите околу конфликт на интереси, нагласувајќи дека регулаторите треба да ги гонат прекршоците со многу поголема фреквенција или да изгубат дел од нивните овластувања.

Благајникот на Австралија, Џош Фрајденберг, изјави дека јавноста страдала “неизмерно” од злобата на банките, додавајќи дека владата брзо ќе се придвижи за спроведување на некои од препорачаните реформи. “Тоа е остра проценка на однесување поттикнато од алчноста и однесувањето што беше во спротивност со постоечкиот закон и ги изневерија очекувањата на заедницата”, беше цитиран како изјавува. “Има упропастени бизниси, а емоционалниот стрес и личната болка ги уништиле животите”.

Австралиската прудентна регулаторна управа (APRA) ќе ја задржи одговорноста за прудентната регулатива, додека Австралиската Комисија за хартии од вредност и инвестиции (ASIC) првенствено ќе го регулира однесувањето и објавувањето.

Банките со години се заговорни за кражба од луѓе и од владите додека продолжуваат да даваат услуги на крадците преку олеснување на протокот на недозволени пари. Многумина сметаат дека криптовалутите како биткоинот е сигурно засолниште од корпоративната кражба, нудејќи потранспарентен систем од нетранспарентниот банкарски сектор.

Прикриена истрага од десетици новинари од 12 земји минатата година откри дека најголемите европски банки, наводно, им помогнале на богатите клиенти на континентот да украдат 55 милијарди евра од повеќе влади, со враќање на даноци за кои тие не се овластени. Кражбата се фокусираше околу комплексната шема на тргување акции, кои исто така вклучуваа hedge фондови и големи меѓународни трговски правни фирми.

Leave a comment