Австралиска фирма за недвижнини ќе тестира блокчејн напојување со сончева енергија

Австралиската фирма Vicinity објави дека ќе тестира блокчејн решение за својата енергетска мрежа. Компанијата го откри тоа овој вторник, 25-ти септември, во официјалното соопштение за печатот.

Vicinity – со повеќе од 42 милијарди долари во управувањето со недвижнини – соработуваше со Австралиската компанија за енергетска технологија Power Ledger. Неодамна најавеното тестирање е дел од Програмата за соларна енергија од околу 75 милиони американски долари, која треба да започне во Castle Plaza – трговскиот центар на компанијата во Аделаид, Јужна Австралија.

Новата блокчејна платформа донесена од Power Ledger, наводно, ќе им овозможи на Vicinity да управуваат со дистрибуција на енергија во реално време, одлучувајќи дали да ги користи соларните панели или да се префрли на националната електрична мрежа. Околу се надева дека експериментот, ако е успешен, ќе им овозможи на неговите трговски центри да ја делат енергијата со блиските населби кои се поврзани со нејзината енергетска мрежа.

Извршниот генерален менаџер на Vicinity Џастин Милс тврди дека блокчејн решенијата може да помогнат да се намалат трошоците за енергија и да се зачува животната средина:

“Ние го гледаме нашето партнерство со Power Ledger како значајна можност да ја отклучиме иднината на поконкурентни цени на енергија за нашите трговци и клиенти, а потенцијално да споделуваме чиста, обновлива енергија со заедниците што ги опкружуваат нашите центри.”

Power Ledger е Австралиска компанија за обновлива енергија која користи блокчејнски решенија за peer-to-peer (P2P) тргување со енергија. Според најновото соопштение за медиумите, компанијата исто така е ангажирана во тестови за P2P тргување со електрична енергија во Јапонија, САД и Тајланд.

Во февруари Cointelegraph објави дека блокчејн широко се користи во енергетската индустрија, со забележливи случаи на користење, вклучувајќи системи за следење на потрошувачката на енергија и крипто-награди за оние кои користат обновливи извори на енергија, како што е соларната.

Leave a comment